Rast cijena hrane zbog poskupljenja pšenice

Cijena pšenice u svijetu skočila je za 29 posto u odnosu na prošlu godinu, objavilo je Britansko udruženje maloprodaje. Ovo automatski znači da će i cijene hrane rasti.

Na rast cijena utjecala je prvenstveno slaba žetva u državama uzgajivačima pšenice. U Velikoj Britaniji je žetva bila jedna od najgorih još od 1980 godine, što su loše vijesti za poljoprivrednike, ali i potrošače.

James Dockray obrađuje komad zemlje u jednom engleskom selu više od 40 godina. Njegova porodica bavi se proizvodnjom već više od tri stoljeća, uglavnom uzgaja pšenicu, a ove godine su mjeseci obilne kiše ostavili dijelove zemlje natopljene i usjeve oštećene.

„Ovogodišnja žetva razočarala je najviše od svih 45 žetvi koje sam imao, još otkako sam završio školu. Vrijeme je bilo nemilosrdno kišovito. Svi su morali raditi veoma naporno. Ovo je prva godina da sam se zaista zapitao da li radim pravi posao ili ne“, kazao je Dockray.

Na državnom nivou, prinos pšenice je pao više od 14 procenata u odnosu na petogodišnji prosjek.

Nove brige

Potrošači mogu očekivati ​​da će platiti više kako cijena pšenice bude rasla, djelomično potaknuta slabom žetvom u Velikoj Britaniji, ali i mjesecima suše u glavnim zemalja proizvođačima pšenice, kao što su Sjedinjene Američke Države i Rusija.

U mesari, udaljenoj samo nekoliko kilometara od Dockrayove farme, očekuju da će cijene mesa rasti kako dobavljači budu morali plaćati više za ishranu domaćih životinja.

„Cijene stočne hrane idu naviše. To utječe na rast cijena svinjetine. Već vidimo da će cijene za vrijeme Božića rasti, a rečeno nam je da je to upravo zbog toga što cijene stočne hrane rastu“, rekao je mesar Nigel Foundling.

Poljoprivredno zemljište još uvijek je jako mokro u nekim krajevima, tako da će sjetva za narednu godinu sigurno biti teška. To je izazvalo nove brige za poljoprivrednike, ali i potrošače koji se pribojavaju novih udara na njihov životni standard.

Izvor: Al Jazeera