Povezani regionalni energetski sistemi

Ministarski savjet energetske zajednice Jugoistočne Evrope usvojio je u Budvi nacrt regionalne strategije kojim se predviđaju investicije od blizu 40 milijardi eura do 2020. godine, kao i direktivu o obnovljivoj energiji.

Nacrt je usvojen uprkos protivljenju pojedinih nevladinih organizacija u regiji, ali i krugova u Evropskom parlamentu, koji su zatražili odlaganje.

Nacrtom energetske strategije za Jugoistočnu Evropu, energetski sistemi regije prvi put su povezani u jedan, kaže Evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger.

Realizacijom ove strategije, kaže on, u narednih osam godina energetski sektor u regiji privući će investicije od oko 40 milijardi eura.

‘Moguća zloupotreba’

” Najvažnije je da ta sredstva dođu do onih projekata od kojih će korist imati više strana. Ministarski savjet je donio važnu odluku da počne sa identifikacijom takvih projekata od interesa za energetsku zajednicu regije”, navodi Oettinger.

Kako je iz Budve izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, za više nevladinih organizacija regije, među kojima je i crnogorski Green Home, usvajanje nacrta strategije je neprihvatljivo.

“Ističu da nije donijet transparentno, nema procjenu uticaja na životnu sredinu, ne tretira pitanja energetske efikasnosti, gubitaka i korupcije prilikom dobijanja tendera”.

Nataša Kovačević iz nevladine organizacije Green Home navodi da bi korištenje “ovih nedorečenosti koje se vezuju za međunarodni standard u oblasti zaštite prirode”  ukazuju na to da bi nacrt mogao biti široko zloupotrebljen ukoliko bude usvojen.

Oettinger, međutim, poručuje da je strategija energetske zajednice razvijena na transparentan način.

“To je strategija, a ne zakon, stoga svi su pozvani da budu konstruktivan partner za sve aktivnosti u narednim godinama”, kaže on.

Pitanje hidroelektrana

Tokom konferencije pokrenuto je i pitanje gradnje hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje bi mogle utjecati na Crnu Goru. Nadležni ministri tri države tvrde da nema razloga za brigu, uprkos medijskim sporenjima posljednjih mjeseci.

“Ako hoćete da kažete da nije postojala komunikacija, niste u pravu. Ako hoćete da kažete da postoji problem u bilo kakvim odnosima- ne postoji, a mi smo tu kao predstavnici Vlade da sve što postoji na stolu i može da bude potencijalni problem-rešimo”, tvrdi ministrica energetike Srbije Zorana Mihajlović.

“Ovdje na sastanku je i ministar energetike BiH Šarović i mi smo razgovarali i postoji opšta saglasnost da se projekti koji imaju uticaja jedni na druge ne mogu graditi bez saglasnosti obije zemlje”, ističe ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić.

Kako je kazala Marinović, sljedećim Savjetom ministara predsjedavat će Srbija, koja od januara preuzima kormilo energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

Kao jedan od prioriteta najavili su zaštitu potrošača.

Izvor: Al Jazeera