Google zabilježio pad profita od 20 posto

Dionice Googlea potonule su za devet procenata nakon saopćenja vijesti na 687,30 američkih dolara (EPA)

Američki internetski gigant Google saopćio je kako je u trećem kvartalu zabilježio pad profita od 20 procenata, a razočaravajući rezultat pokrenuo je pad vrijednosti dionica kompanije.

U saopćenju se navodi da je neto profit u trećem tromjesečju iznosio 2,18 milijardi američkih dolara, u odnosu na 2,73 milijarde iz istog perioda prošle godine, prenosi AFP.

Dionice Googlea potonule su za devet procenata nakon saopćenja vijesti na 687,30 američkih dolara, pa je tržišna vrijednost kompanije ponovno pala ispod vrijednosti Microsofta, koga je Google pretekao ranije ovog mjeseca.

Zarada po dionici iznosila je 9,03 dolara, dosta ispod očekivanja na Wall Streetu da će firma zaraditi 10,65 dolara po dionici.

Konkurencija Appleu

Prihodi su u tri mjeseca, zaključno sa septembrom, uvećani za 19 posto na godišnjem nivou na 11,53 milijarde dolara.

Google za sada nije precizirao razloge pada profita.

Kompanija je u maju kompletirala kupovinu Motorole, ključnog proizvođača pametnih telefona i drugih uređaja, za 12,9 milijardi američkih dolara, čime je internetski gigant postao direktni konkurent Applea.

Google je, kupovinom Motorole, postao vlasnik 17.000 patenata i ojačao svoju poziciju u borbi za dominantnost na rastućem tržištu pametnih telefona i tablet računara.

Izvor: Agencije