Krugman: Dinar je precijenjen

Krugman je rekao da cilj monetarne politike mora biti ograničena inflacija (Tanjug)

Proslavljeni američki ekonomista i nobelovac Paul Krugman, koji boravi u Beogradu na poziv skupine srbijanskih poslovnih ljudi, ocijenio je da je dinar i dalje precijenjen.

U vrijeme privredne krize, kako je predložio, država mora podržati kupovnu moć stanovništa, jer je očigledno da mjere štednje nisu dale rezultat u Grčkoj.

Krugman je istakao da je samo djelomično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra kako je recept podsticanja kupovne moći primjenjiv i u toj zemlji.

“Niste u najgoroj situaciji, ima i zemalja koje su u mnogo gorem položaju. Recimo da je vaša situacija slična onoj u Grčkoj”, rekao je Krugman.

Ograničena inflacija

“Mislim da granice ekonomskog rasta još uvek nisu dosegnute. Tu su i značajne i neiskorištene mogućnosti novih tehnologija. Resursi su dostupniji nego što ljudi misle. Tako da mislim kako nam predstoji još mnogo decenija rasta. Naravno, ako ne napravimo neku glupost”, dodao je on.

Krugman je rekao da cilj monetarne politike mora biti ograničena inflacija, ali treba biti umjeren i ne ići ka tome da inflacija bude vrlo niska u kratkom roku.

Kako prenosi Tanjug, neophodno je da Srbija zbog visokog spoljnotrgovinskog deficita, povećava izvoz, rekao je Krugman.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, prije Krugmanovoog predavanja, istakao da je Vlada Srbije spremna učiniti sve da ponovo pokrene “ekonomsku mašinu zemlje”, smanjujući uz to nepotrebne troškove države.

I Dačić se slaže da je Srbiji potrebna štednja države, a ne građana, jer građani, kako je rekao, više nemaju odakle štedjeti pošto je granica do koje neko može štedjeti odavno probijena.

On je kazao da se moraju preduzeti koraci kojima će, ne samo biti sačuvan “pacijent u životu, već omogućeno da bolest naše ekonomije bude izlečena”.

Iako u Srbiji zagovornici politike velike štednje i države i građana u uslovima krize čine većinu u ekonomskoj teoriji, Dačić naglašava da je logično pitanje koje postavlja Krugman, šta se dešava kada je “moja potrošnja, vaš dohodak i obrnuto”.

“Ako smanjujemo potrošnju smanjujemo i potražnju i nema ko da kupuje proizvode”, istakao je Dačić.
On je dodao da je bitno da i Nacionalni savjet za privredni oporavak bude predlagač mjera koje mogu pomoći u postojećoj situaciji.

Centar krize u EU

Krugman je, govoreći o globalnoj situaciji, istakao i da se centar krize sada pomjerio iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje se mogu videti počeci oporavka, u Evropsku uniju, gdje je jedan od najvećih problema što postoji zajednička valuta, a ne postoji jedna vlada i nema automatskog sistema za pomoć onima koji su u najvećoj krizi.

“Nadamo se da će EU biti potpuna fiskalna unija, ali ne očekujem da to vidim za svoga života”, kazao je Krugman.

On je rekao da je njegova želja da euro opstane kao važan element zajedničkog evropskog projekta, ali, prema njegovim rečima, neće ostati, ako Njemačka odluči da ode.

Izvori: Al Jazeera i agencije