Tužba protiv Shella zbog izlijevanja nafte

Shell tvrdi da su kradljivci nafte odgovorni za zagađenje (Reuters)

Holandska naftna kompanija Royal Dutch Shell Plc branit će se na Sudu protiv tužbe zbog prolijevanja nafte na ušću rijeke Niger u Nigeriji u slučaju koji bi mogao postati presedan za određivanje odštete vezane uz aktivnosti međunarodnih kompanija.

Tužba dolazi nakon što je holandski Sud 2009. odlučio da se na njemu može voditi ovaj spor, uprkos tvrdnjama Shella da je isključivo njena podružnica iz Nigerije pravno odgovorna za bilo kakvu štetu.

Slučaj će se voditi na lokalnom sudu u Hagu, gdje se nalazi međunarodno sjedište Shella.

Shell krivi kradljivce nafte

Četiri Nigerijca i grupa za zaštitu okoliša Friends of the Earth tuže Shell i druge kompanije odgovorne za zagađenje okoliša nakon tri izlijevanja nafte 2004, 2005. i 2007. u Nigeriji, najvećoj afričkoj energetskoj sili.

Nigerijski ribari i farmeri traže odštetu, čiju cifru nisu naveli, te tvrde da više ne mogu prehranjivati svoje porodice, jer je njihova zemlja zagađena naftom koja je iscurila iz Shellovih postrojenja.

Shell tvrdi da su kradljivci nafte zagadili tlo, te da je kompanija pomogla u čišćenju.

“Prava tragedija ušća rijeke Niger je neprestana kriminalna aktivnost, uključujući sabotažu, krađu i ilegalno rafiniranje, koje izaziva većinu izljeva nafte”, saopćio je Shell.

Grupa Friends of the Earth tvrdi da će njihovom tužbom, koja će biti saslušana u poslijepodnevnim satima u četvrtak, biti postavljen presedan i da će se stati ukraj “korporativnom kriminalu kompanija kao što su naftni giganti Shell u Nigeriji i širom svijeta”.

Očekuje se da će Sud donijeti presudu sljedeće godine.

Reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege, koja se javila iz Abuje, kazala je da se sudski proces vodi u Hagu, jer farmeri i aktivisti “nisu uspjeli u namjeri da podnesu tužbu u nigerijskom pravosuđu”.

Ndege je rekla da je nigerijski pravosudni sistem pretrpan “stotinama, ako ne i hiljadama” sličnih slučajeva koji nikada nisu razmatrani, što znači da oni koji podižu tužbe nemaju šansu da ikada dobiju odštetu.

Ndege je rekla da bi sudska pobjeda farmera i aktivista bila historijski korak.

“To otprilike znači da bi kompanije čija su sjedišta na Zapadu, u Evropi ili Sjedinjenim Američkim Državama, a čije su podružnice u Africi, mogle biti odgovorne za bilo kakvo izlijevanje nafte ili zagađenje koje izazivaju njihove podružnice, ma gdje se one nalazile.”

Ušće Nigera, gdje živi 31 milion ljudi, jedan je od 10 močvarnih i obalnih ekosistema u svijetu i glavni je izvor hrane za siromašnu, ruralnu populaciju.

Prošle godine Ujedinjeni narodi izvijestili su da su Vlada Nigerije i multinacionalne kompanije, pogotovo Shell, odgovorne za 50 godina zagađivanja naftom, koja je uništila lokalnu regiju Ogoniland.

U jednoj lokalnoj zajednici, koja se nalazi blizu naftovoda, pitka voda zagađena je benzolom, tvari koja je poznata kao kancerogena. Benzol otkriven u vodi bio je 900 puta veći od dozvoljenog, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije.

Tužba u SAD-u

Shell je ranije ovog mjeseca tužen u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se pred Vrhovnim sudom vodi slučaj u kojem su nigerijske izbjeglice optužile kompaniju da je pomagala nigerijsku vojsku u mučenju i ubijanju aktivista za zaštitu okoliša 90-ih godina.

Vlada i naftne kompanije obavezale su se da će očistiti regiju, ali stanovnici kažu da su nisu vidjeli veliki pomak.

Vlade lokalnih država, koje primaju velike koncesije od naftnih kompanija, imaju veće budžete nego mnoge nacije u Zapadnoj Africi, ali lokalne zajednice ostaju nerazvijene zbog endemske korupcije, javlja AFP.

Shell Petroleum Development Company (SPDC) je najveći nigerijski proizvođač nafte i gasa. Ona proizvodi više od milion barela nafte dnevno.

Ta kompanija radi u saradnji sa Nigerijskom nacionalnom naftnom korporacijom i drugim naftnim kompanijama.

Izvori: Al Jazeera i agencije