Mediji: Croatia Airlines pred bankrotom

Croatia Airlines trenutno prezadužen (Pixsell)

Hrvatski državni avioprijevoznik Croatia Airlines mogao bi propasti zbog ugovora koji je 2008. sklopljen s Airbusom o nabavci četiri aviona za 135 miliona eura, što je bio uvjet da tadašnji predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy primi u posjetu tadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, piše hrvatski sedmični list Globus.

Krešimir Kučko, glavni direktor Croatia Airlinesa, pozvan je u Francusku ovaj vikend na redovno druženje poslovnih partnera sa šefovima Airbusa, najvećeg evropskog proizvođača letjelica.

Kako prenosi Globus, on bi tamo trebao dogovoriti sastanak koji bi se trebao održati do kraja oktobra, a na kome bi šefovima Airbusa morao objasniti zašto Croatia Airlines ne može kupiti četiri nova Airbusa A319, kao što je bilo ugovoreno.

Po sadašnjem ugovoru, finansiranje novih aviona mora biti dogovoreno do prvog januara 2013. godine,  pa je trebalo početi ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank.

Letjelice ‘nepotrebne’

U hrvatskoj aviokompaniji izračunali su da bi kupovina četiri nova aviona ionako prezaduženu kompaniju dovela u bankrot, prenosi hrvatski list.

Vrijednost ugovorenog posla s Airbusom je 135 miliona eura.

Dosad se, zbog odgađanja isporuke, cijena naručenih aviona povećala za 9,11 miliona eura, a u slučaju raskida ugovora s Airbusom, hrvatski avioprijevoznik bi imao najmanje 5,63 miliona eura štete.

List citira i jednog od neimenovanih ministara Vlade Hrvatske, koja je većinski vlasnik Croatia Airlinesa, kome su iz aviokompanije rekli da im te letjelice ne trebaju.

Izvor: Agencije