Tržište luksuznih automobila imuno na krizu

Autoindustrija je pretrpjela značajne gubitke u posljednje četiri godine.

Proizvođači automobila koji se pripremaju na pad prodaje, naročito u Evropi, smatraju da ni ova godina neće biti mnogo bolja.

Međutim, jedan segment autoindustrije – tržište luksuznih automobila – ostalo je prilično imuno na globalna ekonomska dešavanja.

Na sajmu automobila u Parizu, auta koja su zaplijenila najviše pažnje bila su ona najluksuznija.

Tržište se širi

Proizvođači novog Lamborghinija Gallarda ponosno ističu da je to njihov prvi automobil koji ima pogon na sva četiri točka.

Sjedinjene Američke Države su tradicionalno najveće tržište italijanskog proizvođača sportskih automobila, no uskoro bi na tom mjestu mogla biti Kina.

U toj zemlji, te u Indiji, proizvođači luksuznih automobila su ostali imuni na svjetsku ekonomsku krizu.

Uspjeh ove kompanije, prema riječima njenog direktora Stephana Winkelmanna, leži u tome da prave isti automobil za sva tržišta.

“Tako da što je dobro nama u Lamborghiniju, dobro je svima. Drugi brendovi prilagođavaju proizvode različitim regijama”, kaže Winkelmann.

U posljednjih nekoliko godina, proizvođači luksuz sve češće kombiniraju sa sportskim performansama.

To je slučaj i u Bentleyju, koji je otišao i korak dalje ka modernim tehnologijama, kako bi privukao i mlađu klijentelu dubokog džepa.

“Sada imamo i GT Speed. To je sportska varijanta kontinental GT-a. Napravili smo i GTC V8 kabriolet, koji ima izrazite sportske performanse i smanjenu potrošnju za 40 posto u odnosu na prošle modele, što je privlačnije za mlađu populaciju. Za neke od rastućih tržišta, poput Kine, proizvodimo model Mulsan, čiji je interijer u potpunosti posvećen komunikacijskim tehnologijama. Na poleđini prednjih sjedišta ugrađeni su iPadi. Cijelo auto je jedna komunikacijska stanica”, pojašnjava direktor proizvodnje Bentleyja Paul Jones.

Nove tehnologije

Luksuzni automobili su obično ti koji prvi primjenjuju nove tehnologije na tržištu, bilo da je riječ o tehnologiji ispod haube ili unutar automobila.

Značajan napredak ostvaren je i u tehnologijama navigacionih sistema. Cilj pomjeranja ovih granica jeste da se klijentu koji za jedan automobil daje 200.000 eura ponudi mnogo više nego što nudi prosječno auto od 20.000.

No, ne razvijaju se samo automobili.  Kako kaže Rebecca Lindland, analitičarka za IHS Automotive, tržište se dosta promijenilo u posljednjih nekoliko godina.

“Luksuzna auta su se dugo zasnivala na limuzinama koje su vozili šoferi. Ili drugi ekstrem, sa Ferrarijima i Lamborghinijima, gdje su vlasnici uživali u sportskoj vožnji. Sada imate kombinaciju”, navodi Lindland.

“Naprimjer, pogledajte nova terenska vozila. Vlasnici takvih vozila su obično i vozači. Industrija luksuznih automobila se prilagođava potrebama vrlo raznolike klijentele širom svijeta, čiji se zahtjevi konstantno mijenjaju.”

A među najluksuznijim u Parizu, nalazi se novi model Rolls Royceovog Phantoma.

Prestiž je utkan u svaki centimetar ovog automobila, no to ima i svoju cijenu. Najjeftiniji model košta 316.000 eura, a najskuplji 371.000 eura.

U prošloj godini, najveće tržište Rolls Roycea bila je Kina, potencijal koji su dodatno razvili, te sa novih 27 salona, britanski proizvođač uzima sve veći dio kolača u Tajlandu, Indiji i Indoneziji.

Izvor: Al Jazeera