Rekordni jednodnevni depoziti u ECB-u

Rastući nivo depozita u ECB-u se smatra pokazateljem tenzija na tržištu (EPA)
Rastući nivo depozita u ECB-u se smatra pokazateljem tenzija na tržištu (EPA)

Banke iz zemalja članica eurozone su tokom proteklog dana u Evropsku centralnu banku (ECB) položile rekordan iznos jednodnevnih depozita, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci, što ukazuje na nastanak tenzija u finansijskom sistemu zone eura uprkos injekcijama likvidnosti.

Prema podacima ECB-a, banke su u nedjelju na rok od 24 sata položile ukupan iznos od 463,6 milijardi eura, čime je premašen prethodni rekord zabilježen prošle sedmice od 455 milijardi eura, prenosi AFP.

Banke su spremnije staviti sredstva kod ECB-a uz nižu kamatu, nego da posuđuju jedna drugoj.

Rastući nivo depozita u ECB-u se smatra pokazateljem tenzija na tržištu, budući da taj novac nosi kamatnu stopu od 0,25 posto, koja je mnogo niža od one na međubankarskom tržištu.

To ukazuje da su banke spremnije staviti sredstva kod ECB-a uz nižu kamatu, nego da posuđuju jedna drugoj.

Podatak o novom rekordu depozita banaka kod ECB-a je posebno značajan kad se ima na umu da su prošlog meseca te banke od ECB-a pozajmile gotovo 500 milijardi eura u sklopu nove trogodišnje kreditne linije.

Izvor: Agencije


Povezane

UniCredit i Intesa Sanpaolo iskoristit će sredstva iz povoljnih trogodišnjih zajmova od Evropske centralne banke za finansiranje italijanske industrije i kućanstava.

22 Dec 2011

To je najveća injekcija kredita od ECB-a u 13 godina dugoj historiji zajedničke evropske valute za 523 banke na neuobičajeno dug period od tri godine.

21 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO