Odstupio guverner Nacionalne banke Švicarske

Hildebrand: Volio bih za sebe misliti da sam prokleto dobar bankar (EPA)
Hildebrand: Volio bih za sebe misliti da sam prokleto dobar bankar (EPA)

Guverner Nacionalne banke Švicarske iznenada je podnio ostavku i tako podlegao javnom pritisku zbog njegovih privatnih poslova oko novca.

Odluka Philippa Hildebranda došla je nešto prije nego će ga Parlamentarni komitet Švicarske ispitati iza zatvorenih vrata.

Njegova ostavka je odmah, u ponedjeljak, stupila na snagu, stoji u kratkom saopćenju centralne banke Švicarske.

Malo kasnije, Hildebrand je sazvao hitnu konferenciju za novinare u švicarskom glavnom gradu Bernu gdje je istakao kako je ponosan na svoje uspjehe u finansijskim institucijama Švicarske, kao i u međunarodnim organizacijama kao što je Svjetska banka.

„Volio bih za sebe misliti da sam prokleto dobar bankar. Lično sam se zalagao za strožije preduslove za veće banke. Politika centralne banke bila je veoma uspješna u proteklim godinama“, kazao je.

U proteklim sedmicama, Švicarska je bila zapljusnuta izvještajima o javnom neslaganju zbog kupovine američkih dolara kojima su Hildebrand i njegova supruga, koja je također u poslovima s novcem, zaradili desetine hiljada dolara u isto vrijeme dok je Hildebrand radio na smanjenju vrijednosti švicarskog franka.

“Težak period”

Ovo je bila njegova druga novinska konferencija u manje od sedam dana.

Hildebrand je u četvrtak prekinuo sedmice šutnje i negirao da je prekršio pravila centralne banke, te objavio kako će donirati svu zaradu trgovinom novcem za dobrotvorne organizacije.

No, pitanja o ispravnosti njegove trgovine i njegov odlazak javili su se pred njegov dolazak pred parlamentarni komitet u ponedjeljak gdje je trebao iznijeti detalje o trgovini novcem.

Hildebrand je priznao kako su protekle sedmice za njega bile „težak period“.

Zakonodavci u Komitetu za ekonomska pitanja i porez su održali sjednicu zatvorenu za javnost na kojoj su razmatrali pitanja poput toga da li su Hildebrand i njegova žena trgovali novcem na drugim računima osim sa onog bazelske banke Sarasin.

Detalje o poslovima Hildebrandove trgovine objavio je jedan uposlenik banke koji je zadužen za održavanje računara, koji je navodno bio zabrinut za mogućnost nelegalne trgovine.

Nacionalna banka Švicarske je krajem decembra objavila kako Hildebrand nije radio ništa pogrešno.

Izvor: Agencije


Povezane

Nezavisni revizori zaključili da su sporazumi o kupoprodaji dolara koje je realizirala supruga guvernera bili ‘delikatni’, ali da nisu prekršili unutrašnje smjernice te banke.

04 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO