Bivši direktor planira tužiti Olympus

Borba između Woodforda i uprave Olympusa mogla bi dostići vrhunac na narednom susretu dioničara (EPA)

Bivši izvršni direktor Olympusa Michael Woodford (51), koji je objavio podatke o sumnjivim transakcijama japanskog proizvođača kamera i medicinske opreme, kazao je u petak kako se prestaje boriti za povratak na poziciju sa koje je smijenjen i planira tužiti kompaniju.

Woodford je rekao kako je prestao nastojati da se vrati na posao kada je shvatio kako nema podršku investitora u Olympusu, koje krivi da su prešutno dozvolili aktuelnom odboru da ostane na poziciji uprkos priznanju masivnog prikrivanja malverzacija.

„Uprkos jednom od najvećih skandala u japanskoj historiji, japanski institucionalni investitori nisu izgovorili niti jednu kritiku, što je u potpunoj suprotnosti sa stranim dioničarima koji zahtijevaju da se direktori pozovu na odgovornost“, kazao je Woodford na konferenciji za novinare u Tokiju.

Sumnjive kupovine

On se u oktobru suprotstavio menadžmentu kompanije zbog pretjeranog trošenja novca u sumnjivim kupovinama kao i zbog plaćanja nejasnoj kompaniji sa Wall Streeta za koju se kasnije utvrdilo da je dio prikrivanja. Veoma brzo je dobio otkaz.

Nezavisan odbor je otkrio kako prevare u Olympusu datiraju još od 1990-tih godina, te da su se pretvorile se u šemu skrivanja blizu 1,5 milijardi američkih dolara gubitaka u investicijama. Kompanija je negirala bilo kakvo prikrivanje.

Nakon toga, Woodford je pokrenuo kampanju za povratak u Olympus, kazavši kako kompaniji treba novi odbor direktora, većinom stranaca, kako bi se krenulo „od nule“, osigurala transparentnost i skandal ostao u prošlosti.

Borba između Woodforda i uprave Olympusa mogla bi dostići vrhunac na narednom sastanku dioničara čije vrijeme održavanja nije određeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO