Kodak pred bankrotom

U posljednjih 12 godina, kompanija je izgubila više od 95 posto vrijednosti zbog međunarodne konkurencije i digitalne revolucije (Getty Images)
U posljednjih 12 godina, kompanija je izgubila više od 95 posto vrijednosti zbog međunarodne konkurencije i digitalne revolucije (Getty Images)

Fotografski gigant Eastman Kodak priprema se za bankrot u narednim sedmicama ako propadnu pokušaji za prodaju 1.100 patenata, izvijestio je Wall Street Journal.

Kompanija je zapala u krizu zbog razvoja digitalnih fotoaparata i dijeljenja fotografija putem interneta.

Već 30 dana vrijednost Kodakovih dionica pala je na manje od jednog američkog dolara.

Nema kupaca

Kodak je smanjio broj zaposlenih na 18,.00 sa 145.300 ljudi koje je zapošljavao 1988.

Kompanija pregovara sa potencijalnim zajmodavcima oko kredita vrijednog milijardu dolara, kako bi mogla nastaviti raditi, prenio je Journal.

Analitičari kažu kako bi prodajom patenata Kodak mogao zaraditi dvije do tri milijarde dolara, ali za njih nema kupaca već od jula.

U novembru je kompanija stara 131 godinu saopćila kako bi joj moglo nestati novaca ako ne proda patente.

Iako je izgledalo da budućnost Kodaka leži u proizvodnji štampača, u trećem kvartalu prošle godine kompanija je zabilježila gubitak od 222 miliona dolara – deveti kvartalni gubitak u tri godine – dok su njene rezerve gotovine pale za 10 posto u tri mjeseca.

U posljednjih 12 godina, kompanija je izgubila više od 95 posto vrijednosti zbog međunarodne konkurencije i digitalne revolucije.

Nakon objave plana da će prodati veliki dio imovine, dionice Kodaka su pale za 80 posto 2011.

Upozorenje berze

„Ovo je kao vodena tortura“, kazao je Mark Zupan, dekan škole biznisa pri Rochester Univerzitetu.

„Igra ovisi o prodaji patenata. Trenutno, moraju se osigurati ako budu morali otići drugim putem, ali mogućnost bankrota komplicira prodaju“.

Njujorška berza upozorila je Kodak ove sedmice da će njegove dionice biti izbačene ako ostanu ispod vrijednosti od jednog dolara u narednih šest mjeseci.

Osvrćući se na navode Journala, glasnogovornik Kodaka kazao je kako kompanija ne komentira nagađanja ni špekulacije.

Tri člana upravnog odbora Kodaka dali su ostavke u protekle dvije sedmice.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO