Scott Thompson novi direktor Yahooa

Internet div Yahoo konačno dobio novog izvršnog direktora (EPA)
Internet div Yahoo konačno dobio novog izvršnog direktora (EPA)

Kompanija Yahoo saopćila je u srijedu da je Scott Thompson imenovan za izvršnog direktora ovog internet diva.

Na dužnost će stupiti 9. januara, kada će zamijeniti privremenog direktora Tim Morsa.

Thompson, koji je obnašao dužnost predsjednika PayPala, servisa za Internet plaćanje eBaya, također će se priključiti odboru Yahooa, prenosi Reuters.

Thompson je vodio servis za Internet plaćanje PayPal od početka 2008. godine, a prije toga je bio glavni referent za tehnologiju.

Putem ovog servisa obavljeno je 29 milijardi dolara prometa u trećem tromjesečju 2011. godine.

Američki mediji ističu kako je imenovanje Thompsona došlo kao veliko iznenađenje, budući se do sada njegovo ime nije spominjalo u kadrovskim kalkulacijama unutar jedne od najvećih američkih online kompanija.

Nepovoljni uvjeti za preuzimanje

Dionice Yahooa pale su za oko dva posto u srijedu, uprkos tome što analitičari smatraju da je Thompson cijenjen u Internet krugovima.

“Ova vijest je vjerovatno malo negativna, zato što je prodaja cijele kompanije nekom poput Microsofta manje vjerovatna”, rekao je Brett Harriss, analitičar kompanije Gabelli & Co, koja je vlasnik dionica Yahooa.

“On je bez sumnje kompetentan menadžer i sigurno je bio uspješan i u PayPalu”, dodao je Harriss.

“Činjenica da izvršni direktor koji je poštovan u internet industriji preuzima kontrolu i daje jedinstvenu viziju, može biti vrlo korisna”, rekao je Jordan Rohan, analitičar u Stifel Nicolaus.

Yahoo, koji iz kvartala u kvartal bilježi pad prihoda, pokušava privremeno popraviti svoju finansijsku krvnu sliku prodajom udjela u kineskoj Alibaba grupaciji kompanija i Yahoo! Japanu.


Carol Bartz otpuštena u septembru [EPA]

Ipak, po mišljenju analitičara Jordana Rohana, to ne može negativno utjecati na dionice ove kompanije.

“Prodaja azijske imovine i ono što će se nakon toga desiti samo je pitanje kako će rasporediti novac dobijen od prodaje”, tvrdi on.

Yahoo je bivšu direktoricu Carol Bartz otpustio još u septembru i od tada je bio u potrazi za novim direktorom, koji će preuzeti vodeću izvršnu ulogu u turbulentnim vremenima za Yahoo, koji gubi bitku za oglašivačke dolare s Googleom i Facebookom.

Jedno se vrijeme spekuliralo kako su velike kompanije zainteresirane za preuzimanje Yahoo-a, ali kako navodi AllThingsD, dioničari kompanije nisu bili zadovoljni uvjetima ponuda za preuzimanje.

Čak su se pojavljivale i glasine kako je Microsoft ponovno zainteresiran za preuzimanje Yahooa, nakon što je bivša uprava ove firme 2008. godine odbila Microsoftovu izdašnu ponudu za preuzimanje tešku 44,6 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO