Porez na finansijske transakcije u EU

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy dogovorili prijedlog poreza (EPA)
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy dogovorili prijedlog poreza (EPA)

Evropski porez na finansijske transakcije bit će usvojen do kraja godine, izjavio je danas francuski ministar za evropske poslove Jean Leoneti i dodao da će se o njemu raspravljati tokom slijedećeg samita EU, 30. januara.

„To su odlučili predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel i porez će biti usvojen prije kraja 2012. godine“, kazao je Leoneti, a prenijela francuska novinska agencija AFP.

Leoneti je dodao da se Njemačka i Francuska već slažu oko primjene poreza na finansijske transakcije, kao i da se nova italijanska vlada ne protivi njegovom uvođenju.

Tome se, od 27 članica EU, protive jedino Velika Britanija i Švedska, naveo je on.

Francuski ministar finansija Francois Baroin prošlog mjeseca je izjavio kako će Francuska i Njemačka predstaviti prijedlog poreza na finansijske transakcije 23. januara, uz nadu da će on 2013. biti primijenjen širom Evrope.

Bez entuzijazma

Evropska komisija je u septembru prošle godine predložila da 2014. bude uveden porez od 0,1 posto na trgovanje akcijama i 0,01 posto na trgovanje derivatima i drugim finansijskim proizvodima, čime bi godišnje bilo prikupljeno 55 milijardi eura za potrebe centralnih struktura EU i njenih 27 članica.

Pitanje finansijskih transakcija Pariz je bio uvrstio u dnevni red samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Cannesu prošlog novembra, gdje je dočekano bez entuzijazma.

SAD, Kina i Rusija nisu podržali taj prijedlog, pri čemu je predsjednik Sarkozy tada objavio da su podršku dale Španija, Argentina, Južna Afrika i Brazil.

Transakcije na valutnom tržištu neće se opterećivati predloženim porezom, ali će on važiti za 85% transakcija između finansijskih institucija.

EK takođe ističe da je finansijski sektor opterećen manjim porezima od ostalih privrednih grana, s tim što je u vrijeme krize za spašavanje banaka potrošeno više milijardi dolara, pa i sredstava poreskih obveznika.

Na sjednici 8. novembra prošle godine, Vijeće za ekonomska i finansijska pitanja EU (ECOFIN) nije podržalo prijedlog Evropske komisije, za čije je uvođenje neophodna saglasnost svih članica EU.

Među njima postoje primjeri dobrog i lošeg stanja ekonomije. Njemačka će izbjeći recesiju, dok Portugalci predlažu veoma radikalne mjere – prebjeg iz države.

Uvjerljivo rješenje

Njemačka, najveća evropska privreda, izbjeći će recesiju ove godine uprkos dugotrajnoj dužničkoj krizi u eurozoni, a 2013. će ostvariti solidan tempo privrednog rasta, saopćio je danas institut za ekonomska istraživanja DIW iz Berlina.

Nakon mogućnog kratkog i blagog negativnog privrednog rasta na početku 2012., njemačka ekonomija će ostvariti rast od 0,6% ove i 2,2% slijedeće godine, naveo je institut u svojoj novogodišnjoj prognozi, a prenijela agencija AFP.

Međutim, šef sektora za ekonomska istraživanja u DIW-u, Ferdinand Fichtner, upozorio je „da će do toga doći jedino ako političari donesu uvjerljivo rješenje za krizu u eurozoni u narednih nekoliko mjeseci”.

Stalni haos u 17-članoj zoni eura mogao bi dovesti do „negativne spirale rasta nezaposlenosti i pada tražnje“ u Njemačkoj, ukazao je Fichtner.

Sa druge strane, portugalski premijer osmislio je svoj model za borbu s krizom u svojoj državi pa je građanima savjetovao da je napuste.

Pedro Passos Coelho šokirao je javnost, medije i kolege političare svojom izjavom da se situacija u Portugalu neće tako skoro popraviti, te im kao mogućnost savjetovao da emigriraju.

Portugalski premijer savjetovao je prošlog mjeseca učiteljima da bi se mogli preseliti u države portugalskog govornog područja, Brazil ili Angolu. Vlade ove dvije države su odmah reagirale i poručile da trenutno nemaju potražnje za učiteljima.

Ipak, koliko je učiteljski sektor pogođen govori i činjenica da su premijerovu sugestiju drugi dan podržali i neki ministri. 

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO