Ostaju povlastice EU za Zapadni Balkan

Jedino su vino, šećer, neki goveđi i riblji proizvodi ušli u EU pod preferencijalnim carinskim kvotama (Getty Images)
Jedino su vino, šećer, neki goveđi i riblji proizvodi ušli u EU pod preferencijalnim carinskim kvotama (Getty Images)

Evropska unija (EU) ponovo je uspostavila specijalne izuzetne trgovinske povlastice koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana do kraja 2015. godine, uključujući i Kosovo.

U saopćenju Delegacije EU u Bosni i Hercegovini navodi se da će ekonomije Zapadnog Balkana od 1. januara nastaviti uživati pogodnost neograničenog bescarinskog pristupa tržištu EU za gotovo sve proizvode koji dolaze iz ovih država i područja.

Povlašteni trgovinski režim donosi više pogodnosti od onoga što je predviđeno u SSP-u.

Zajedno s bilateralnim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisanim sa svim zemljama Zapadnog Balkana, izuzimajući Kosovo, ove trgovinske povlastice podstiču ekonomsku integraciju s EU, a time i političku stabilnosti i ekonomski napredak u regionu.

Posebne trgovinske povlastice trebale bi omogućiti svim zemljama Zapadnog Balkana da još više iskoriste povlašteni trgovinski režim, koji donosi više pogodnosti od onoga što je predviđeno u SSP-u.

EU je prvi put u 2000. godine uspostavila jedinstven neograničen bescarinski pristup tržištu EU za skoro sve proizvode koji dolaze iz regije Zapadnog Balkana, odnosno za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Retroaktivno sniženje carina

Jedino su vino, šećer, neki goveđi i riblji proizvodi ušli u EU pod preferencijalnim carinskim kvotama, kako je ugovoreno SSP-om.

Režim je obnovljen 2005. godine i isticao je 31. decembra 2010. godine.

Zbog toga je 22. februara prošle godine Evropska komisija (EK) predložila produženje režima autonomnih povlastica do 31. Decembra 2015. godine.

Evropsko vijeće glasalo je za prijedlog EK-a 13. oktobra i Vijeće EU ga je usvojilo 24. novembra prošle godine.

Sniženje carina, prema novoj uredbi o izmjenama i dopunama uredbe EK-a, usvojeno je 30. decembra, a primjenjivat će se retroaktivno, kako bi izvoznicima omogućilo naknadu za obaveze plaćene u 2011. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska potpisala ugovor o ulasku u EU, Srbija i Crna Gora dobile novu šansu da steknu status kandidata i datum za početak pregovora, Makedoniju i dalje blokira Grčka, BiH i Albanija nisu odmakle od početka.

03 Jan 2012

Širom regiona zajmovi se uzimaju u eurima i štedi se u toj valuti, a i plate se određuju na osnovu jedinstvene evropske valute, navodi u analiziAFP.

28 Dec 2011

Kriza povjerenja u Evropskoj uniji ne znači da treba usporiti integracije, već upravo suprotno, kaže izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

07 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO