Njemačka prodala obveznica za četiri milijarde eura

Investitori su dostavili ponude vrijedne ukupno 5,14 milijardi eura (AFP)

Njemačka je u srijedu na aukciji državnih obveznica s rokom dospijeća od 10 godina, koje se smatraju zlatnim standardom među obveznicama članica eurozone, ostvarila prihode od četiri milijarde eura.

Kamatna stopa na te obveznice je iznosila 1,93 posto, neznatno manje u odnosu na stopu sa sekundarnog tržišta od 1,905 posto, prenosi AFP.

Na prodaju su bile ponuđene obveznice u vrijednosti od pet milijardi eura, pri čemu su investitori dostavili ponude vrijedne ukupno 5,14 milijardi eura.

Kamatna stopa na te obveznice je iznosila 1,93 posto, neznatno manje u odnosu na stopu sa sekundarnog tržišta od 1,905 posto.

Njemačka agencija za finansije je ipak zadržala obveznice u vrijednosti od milijardu eura, kako bi ih kasnije prodala na sekundarnom tržištu, što je standardna praksa.

Na sličnoj aukciji u novembru 2011.godine njemačke obveznice privukle su minimalnu tražnju, što je šokiralo tržišta, budući da su ulagači počeli strahovati da, zbog dužničke krize u eurozoni, čak i Njemačka gubi status zone sigurnih investicija.

Tada su ponuđene obveznice vrijedne šest milijardi eura, a ponude su iznosile samo 3,9 milijardi eura, uz prinose od 1,98 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Ponovo se aktualizuje priča o euroobveznicama kao instrumentu za rješenje evropske dužničke krize. Nakon jučerašnjeg sastanka sa grčkim premijerom, Lukasom Papadimosom, predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso, predstavio je danas prijedlog o uvođenju euroobveznica. Priču donosi Emir Nuhanović.

Prinosi na desetogodišnje obveznice porasli su na 7,087 posto sa 6,956 posto u srijedu, dostigavši nivo za koji se smatra da je neodrživ na duže staze.

24 Nov 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO