Brza zarada guvernera švicarske narodne banke

Centralna banka Švicarske je u decembru saopćila da nezavisna istraga transakcija Hildebranda nije našla nikakve dokaze nezakonitih radnji (EPA)

U izvještaju nezavisnih revizora, koji je objavila Narodna banka Švicarske, zaključeno je da su sporazumi o kupoprodaji dolara koje je realizirala supruga guvernera centralne banke bili “delikatni”, ali da nisu prekršili unutrašnje smjernice te banke.

Narodna banka Švicarske je objavila izvještaj revizorske kuće PricesWotershouseCoopers zbog sve jačeg pritiska na predsjednika centralne banke Philippa Hildebranda da otkrije detalje tih sporazuma zahvaljujući kojima je njegova porodica za manje od dva mjeseca zaradila 75.000 švicarskih franaka (83.000 dolara) u okviru valutnih svopova.

Švicarski magazin Weltwoche je objavio da je Hildebrand, a ne njegova žena, bio taj koji je kupovao i prodavao valute.

Ti valutni sporazumi su bili predmet žestokuih kritika, jer je do njih došlo u vrijeme kada je centralna banka preduzimala mjere za sniženje vrijednosti švicarskog franka, prenosi AP.

Švicarski sedmični magazin Weltwoche je objavio da je sam Hildebrand, a ne njegova žena, bio taj koji je kupovao i prodavao valute.

On je, prema tom magazinu, koji je blizak desničarskoj Švicarskoj narodnoj partiji (SVP), također u nekoliko navrata obavio transakcije u dolarima i eurima na deviznom tržištu u periodu između marta i oktobra prošle godine.

Zaradio 62.000 eura

Hildebrand je samo u martu kupio dolara za 1,1 milion švicarskih franaka, tvrdi taj list, ukazavši da je imao uvid u dijelove Hildebrandovih bankarskih dokumenata.

Centralna banka Švicarske je u decembru saopćila da nezavisna istraga transakcija Hildebranda nije našla nikakve dokaze nezakonitih radnji.

Centralna banka je 6. septembra ograničila rast vrijednosti švicarskog franka prema euru kako bi zaštitila švicarske izvoznike, što je, kao rezultat, dovelo do jačanja eura i dolara prema franku.

Tri sedmice ranije Kashia Hildebrand je kupila dolare, koji su, kako je rekla, “skliznuli na veoma nizak nivo i postali smiješno jeftini”.

Dolar je 15. augusta lani vrijedio 0,79 švicarskih franaka, u poređenju sa 0,92 franka 4. oktobra, prenosi AFP.

Prema magazinu Weltwoche, Hildebrand je zaradio 75.000 franaka (62.000 eura ili 80.500 dolara) na kupoprodaji 500.000 dolara u pomenutom periodu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO