Rekordna zaposlenost u Njemačkoj

Eksperti očekuju nastavak pozitivnih tendencija u započetoj godini (Getty Images)

Zaposlenost u Njemačkoj je dostigla rekordan nivo, zaključak je zvanične njemačke statistike, čiji podaci govore da je u 2011. godini radilo više od 41 milion stanovnika zemlje, što je rekordan broj od ujedinjenja Njemačke.

Broj nezaposlenih Nijemaca je u 2011. godini smanjen za 446.000, na oko 2,5 miliona, što znači da je stopa nezaposlenosti opala sa 6,8 na 5,7 posto radno aktivnog stanovništva.

Zahvaljujući dobroj privrednoj klimi u zemlji i uprkos dužničkoj krizi u Evropi, u Njemačkoj je minule godine radilo u prosjeku 41,04 miliona žitelja, odnosno 1,3 posto ili 535.000 lica više nego 2010. godine, objavila je njemačka agencija DPA pozivajući se na podatke Federalne statističke uprave u Visbadenu.

Ovakav usjpeh na tržištu rada Njemačka bilježi po prvi put od ujedinjenja.

Eksperti očekuju nastavak pozitivnih tendencija u započetoj godini, tako da će rekordni pokazatelji na polju zapošljavanja u 2012. godini biti premašeni šestu godinu zaredom.


Usporen rast cijena [Getty]

Zbog utjecaja slabljenja konjukture, rast zaposlenosti, međutim, neće biti u toj mjeri uočljiv, s obzirom da se procjenjuje povećanje broja zaposlenih u Njemačkoj ove godine za oko 250.000 lica, izjavio je za Reuters vodeći ekonomista njemačke Federalne industrijsko-trgovinske komore (DIHK) Alexander Schumann.

Povećana privartna potrošnja

Privatna potrošnja u Njemačkoj je 2011. godine, uprkos dužničkoj kirzi u zoni eura, bila ne rekordnom nivou u prethodnih deset godina.

Privatna potrošnja je minule godine porasla za najmanje 1,2 posto, ističe se u izveštaju DIHK-a.

Veća potrošnja objašnjava se prvenstveno stabilnom situacijom na tržištu rada, s tim što je i rast potrošačkih cijena krajem 2011. godine usporen.

Eksperti DIHK-a očekuju nastavak pozitivnih tendencija, prvenstveno u trgovini na malo, mada se, naprimjer, za turistički sektor prognozira izvjesno usporavanje, prenosi DPA.

U vrijeme novog hlađenja globalne ekonomije, privatna potrošnja značajno podstiče njemačku ekonomiju, ističu eksperti za analizu potrošačke tražnje (GfK).

Ukoliko potrošačka tražnja u zemlji ostane na visokom niovu, Njemačka, s ekonomijom tradicionalno orijentiranom na izvoz, uspješno će izbjeći recesiju u narednim mjesecima.

Izvor: Agencije