Nastavak rasta Applea i pada Blackberryja u 2012.

Prodajom 13,5 miliona iPada i prihodom od 8,26 milijardi dolara, Apple napravio veću zaradu od BDP-a nekih država (AFP)

Nastavak uspona Applea i dalji pad prodaje Blackberryjevih uređaja obilježit će 2012. godinu, procjenjuju stručnjaci iz ove branše.

Prodajom 13,5 miliona iPada i prihodom od 8,26 milijardi američkih dolara, Apple je napravio veću zaradu nego što je bruto domaći proizvod nekih manjih država, prenosi Tanjug navode iz USA Today.

Nakon najava o izlasku tableta iPad 3, koji bi trebao biti najbolja verzija ovakvog prijenosnog uređaja koji se do sada pojavio na tržištu, očekuje se nastavak dominacije Applea na tržištu i tokom ove godine.

Ne isključuje se mogućnost ni da Apple predstavi dva modela novog iPada, jedan standardnih dimenzija od 10 inča, i drugi sedmoinčni, koji bi po nižoj cijeni bio konkurent jeftinom Kindle Fireu, koji je sa cijenom od 200 američkih dolara, krajem 2011. godine osvojio solidan dio tržšita tableta.

Za razliku od Applea, Blackberry je prošle godine zabilježio veliki pad prodaje svojih uređaja i sada drži samo 16,6 posto tržišta mobilnih telefona, što je pad od tri procensta u samo nekoliko posljednjih mjeseci.

Primat su preuzeli telefoni sa ekranima na dodir, sa Android platforomom, koji drže polovinu tržišta, te iPhone uređaji sa 30 posto.

Izvor: Agencije