Cijene nafte ‘prate’ političku krizu

Očekuje se da će prosječna cijena nafte 'brent' u ovoj godini biti na nivou od 105 dolara za barel (AFP)

Cijena nafte marke “brent” premašila je 109 dolara za barel u utorak poslije objavljivanja podataka o rastu prerađivačke industrije Kine, podstakavši nadu u povećanje tražnje nafte, kao i zbog rastuće tenzije između Irana i Zapada.

Tržište nafte je 2011. godine iskazalo snažnu dinamiku, cijene “brent” nafte su za godinu dana porasle 13 posto, uz prosječnih rekordnih 111 dolara za barel, zbog prekida isporuka kao posljedice nemira u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

U berzanskom poslovanju sredinom dana cijena “brenta” je porasla za 1,72 dolara, na 109,10 dolara za barel, dok je barel američke lake nafte poskupio za 1,75 dolara, na 100,58 dolara, prenosi Reuters.

Teheran je upozorio da će u slučaju pooštravanja sankcija zatvoriti Hormuški moreuz, kojim se transportira oko 40 posto svjetskih isporuka nafte.

“Na rast cijene nafte u narednih nekoliko mjeseci najviše će utjecati ekonomski problemi Evrope i SAD-a, kao i geopolitički faktori i realni privredni rast u najvećim zemljama Azije”, izjavio je konsultant za naftno tržište u kompaniji Purvin&Gertz” Victor Scham, dodajući da će, zbog prisutnih rizika, cijene nafte u 2012. godini zadržati tendenciju rasta.

Očekuje se da će prosječna cijena nafte “brent” u ovoj godini biti na nivou od 105 dolara za barel, što je ispod prošlogodišnjeg prosjeka, zbog bojazni od posljedica krize zone eura po svjetsku ekonomiju.

Iran oštro reagira na najavu novih sankcija Zapada zbog nukleranog programa Teherana, što pojačava bojazan od prekida isporuka nafte drugog po veličini proizvođača u okviru OPEC-a.

Teheran je upozorio da će u slučaju pooštravanja sankcija zatvoriti Hormuški moreuz, kojim se transportira oko 40 posto svjetskih isporuka nafte.

Izvor: Agencije