Fitch snizio rejting pet država eurozone

Fitch saopćio da je „izvagao pogoršanje tržišne situacije“ u eurozoni (EPA)

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Fitch snizila je u petak rejting pet država eurozone, uključujući Italiju i Španiju, kao i prognozu rejtinga Irske, navodeći kao razlog loše stanje u javnim finansijama tih država, te njihovu osjetljivost na promjenu tržišnog raspoloženja.

Fitch je smanjio rejtinge Italije, Španije, Belgije, Slovenije i Kipra, te snizio prognozu za Irsku, navodeći da „kratkoročna ekonomska prognoza otkriva veliku osjetljivost tih država na monetarne i finansijske šokove“, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Rejting Italije, Španije i Slovenije smanjen je za dva stepena.

Agencija je navela da se Italija suočava sa suviše slabim privrednim rastom i povećanjem javnog duga, dok je u Španiji „fiskalna i ekonomska prognoza značajno pogoršana“.

Fitch je saopćio da je „izvagao pogoršanje tržišne situacije“ u eurozoni i uspjeh napora Evropske centralne banke (ECB) u smanjenju pritiska na prezadužene vlade i komercijalne banke.

„Pogoršanje krize u eurozoni krajem druge polovine prošle godine je ipak umanjilo efikasnost monetarne politike ECB i naglasilo rizike kojima su izložene vlade u eurozoni u nedostatku uvjerljivog finansijskog ‘zaštitnog zida’ koji bi spriječio širenje krize“, ocijenio je Fitch.

Izvor: Agencije


Povezane

Rejting BB+, s negativnom prognozom, obrazložen je time što je došlo do daljeg pogoršanja fiskalne situacije i spoljnog finansiranja, kao i izgleda za ekonomski rast.

Published On 06 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO