Kvartalna dobit Applea 13 milijardi dolara

Ovo je prvi poslovni izvještaj od smrti osnivača Stevea Jobsa (AFP)

Gigantska američka tehnološka kompanija Apple postigla je novi rekord prodaje i profita, ostvarivši u posljednjem kvartalu 2011. godine profit od 13 milijardi dolara, od ukupne prodaje od 46 milijardi dolara.

To je bio jedan od najboljih rezultata svih vremena za američke poslovne kompanije, zahvaljujući sve većoj potražnji za Appleovim proizvodima poput iPhonea i iPada.

Profit Applea prevazišao je i zaradu popularnog internet pretraživača Google u istom kvartalu, javlja Glas Amerike (VoA).

Profit Applea prevazišao je i zaradu popularnog internet pretraživača Google u istom kvartalu.

Od prošlog augusta Apple i međunarodni energetski konglomerat Exxon Mobil nadmeću se za poziciju vodeće američke kompanije na osnovu vrijednosti njihovih akcija.

Preskočen Hewllet Packard

Appleova prodaja od oktobra do decembra prošle godine prevazišla je i prodaju kompjuterske kompanije Hewllet Packard, koja je najveći svjetski proizvođač kompjutera.

Bio je to prvi poslovni izvještaj Applea poslije smrti osnivača kompanije Stevea Jobsa.

Analitičari navode da ostvareni profit pokazuje da ta kompanija nije ništa manje uspješna pod novim rukovodstvom novog izvršnog direktora Tima Cooka.

Apple je tokom četvrtog kvartala, prodao 37 miliona iPhoena, uključujući najnoviji model 4S.

Kompanija je do sada prodala 183 miliona “pametnih” telefona, nakon što je izbacila na tržište prvi model 2007. godine.

Pored toga, Apple je prodao više od 15 miliona iPad tablet kompjutera u posljednja tri mjeseca 2011. godine, što je također rekord kompanije i više neogo dvostruki porast u odnosu na isti kvartal 2010. godine.

Izvor: Agencije