Svjetskoj ekonomiji prijeti ‘eurogedon’

Australija je bila jedina razvijena ekonomija koja je izbjegla recesiju tokom posljednjeg globalnog finansijskog slabljenja (EPA)
Australija je bila jedina razvijena ekonomija koja je izbjegla recesiju tokom posljednjeg globalnog finansijskog slabljenja (EPA)

Vodeća australska prognozerska kompanija upozorila je da prijeti “eurogedon” – propast evropske finansijske strukture, uz ogromna razaranja.

Kako predviđaju, prijeti uništenje poput onog u filmu “Armagedon”, u kojem bi banke doživjele kolaps, a svjetska ekonomija potonula u novo previranje, što bi moglo označiti kraj ekspanzije ekonomija koje se oslanjaju na rudarstvo.

Mada je samo “marginalno” vjerovatnije da će se dugom opterećena eurozona uspjeti ispetljati iz fiskalnih nedaća, u kvartalnom izveštaju utjecajne australske prognozerske kompanije Delloite Access Economics o izgledima ekonomske aktivnosti upozoreno je da postoje realne šanse za nastanak ekonomske krize i propast banaka, prenosi AFP.

Evropska centralna banka je za sada u stanju spriječiti previranje na tržištu, zbog suverene dužničke krize u eurozoni.

Sudbina eura je “ključna nepoznanica”, pri čemu postoji mogućnost da jedna ili više članica napuste eurozonu ili budu primorane izaći iz bloka zajedničke valute, što bi izazvalo izuzetno veliki pritisak na finansijske institucije, ukazano je u izvještaju.

Evropska centralna banka (ECB) je za sada, izgleda, u stanju spriječiti previranje na tržištu, zbog suverene dužničke krize u eurozoni, ali je taj region osuđen na recesiju, dok budžetska kresanja umanjuju nade u veći rast američke ekonomije, a kineska i indijska privreda usporavaju.

Rekordni minimumi

“Možda to u 2012. neće biti tako traumatično kao što je bilo 2008. i 2009. godine (tokom finansijske krize), ali će ponovo postojati šansa da globalni odgovor na bilo kakvu novu krizu ni ovog puta ne bude korjenit, jer su vlade sada previše zabrinute zbog dugova i deficita, dok su mnoge centralne banke već skresale svoje kamatne stope na rekordne minimume”, navedeno je u australskom izvještaju.

Deloit-Exes je ponovo upozorio protiv oslanjanja na Kinu kao “spasioca”, ukazavši da je budžetska pozicija tog azijskog džina nestabilnija nego što se čini, dok su inflacija i cijene nekretnina, mada su u slabljenju, i dalje relativno visoke.

“Ako bi eurozona imala tešku 2012. godinu, kineski rast bi mogao biti više pogođen nego što je bio prošli put”, upozoreno je u izveštaju i dodato da “takva kombinacija znači da bi australski uspjeh mogao biti okončan”.

Tražnja uglja i rude gvožđa bi opala, što bi potisnulo cijene i izvoznu zaradu i vjerovatno umanjilo povjerenje u australsku privredu, nanijelo udarac zapošljavanju i povećalo budžetski deficit.

Australija je bila jedina razvijena ekonomija koja je izbjegla recesiju tokom posljednjeg globalnog finansijskog slabljenja, zahvaljujući azijskoj tražnji njenih obilnih prirodnih bogatstava, tako da je pretrpjela samo blago slabljenje i ostvarila brz oporavak.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska banka i Ujedinjeni narodi objavili su svoje godišnje izvještaje kojima prognoziraju pad globalnog ekonomskog rasta te upozoravaju da svijet balansira na rubu nove recesije.

18 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO