Japan zabilježio prvi trgovinski manjak u 30 godina

Manjak je u 2011. godini dosegnuo 32 milijarde dolara (EPA)
Manjak je u 2011. godini dosegnuo 32 milijarde dolara (EPA)

Japan je izvijestio o prvom godišnjem trgovinskom manjku u više od 30 godina, što je veliki udarac za zemlju poznatu po izvozu posebno automobila i elektronike.

Manjak je u 2011. godini dosegnuo 2.490 milijardi jena (32 milijarde dolara), objavilo je ministarstvo finansija.

Japanski uvoz porastao je 12 posto, a izvoz za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pad izvoza pripisuje se utjecaju potresa i cunamija koji su pogodili tu zemlju 11. marta prošle godine.

Japanski uvoz porastao je 12 posto, a izvoz za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Manjak ukazuje na pritisak kojem su izloženi japanski izvoznici nakon katastrofe.

Tvornice su oštećene, a lanci opskrbe velikih izvoznika, poput Toyote i Sonyja, poremećeni.

Jen ojačao

Izvoznike su dodatno opteretili novi prekidi proizvodnje u nekim postrojenjima na Tajlandu zbog poplava te jači jen, zbog kojeg su japanski proizvodi u inozemstvu poskupjeli.

Nesigurnosti vezane za Evropu i SAD navele su globalne investitore da se okrenu jenu kao sigurnijem ulaganju, što je potaknulo jačanje japanske valute.


Teška vremena za kompaniju Sony [EPA]

Analitičari upozoravaju da kombinacija tih faktora šteti japanskim izvoznicima, s obzirom na pojačanu konkurenciju poduzeća iz Južne Koreje i drugih azijskih zemalja na tržištima na kojima su nekada dominirale japanske kompanije.

Ben Collett iz hongkongške brokerske kompanije Louis Markets rekao je za Al Jazeeru da je deficit ‘šokantan’ i da ‘pokazuje dugoročan trend’.

“To odražava temeljite promjene u japanskoj ekonomiji, osobito među proizvođačima”, rekao je Hideki Matsumura iz Japanskog istraživačkog instituta. “Japan gubi konkurentnost kao lokacija za proizvodnju.”

Na strani uvoza Japan je morao povećati količinu uvozne energije, nakon što je nuklearna katastrofa u Fukushimi dovela do isključenja mnogih nuklearki.

Ben Collett iz hongkongške brokerske kompanije Louis Markets rekao je za Al Jazeeru da je deficit “šokantan” i da “pokazuje dugoročan trend”.

Jaka konkurencija

Rekordan odnos jena prema dolaru i euru napravio je japanski izvoz skupljim i smanjio vrijednost zarađenih stranih prihoda kada se donesu kući.

Japan je suočen s jakom konkurencijom  iz Južne Koreje, Tajvana i Singapura, gdje su jeftiniji troškovi rada i proizvodnje.

“Ako uklonite 20 do 25 posto njihove sposobnosti proizvodnje energije, što je načinio incident u Fukushimi, ta situacija stvara kratkoročni porast [u uvozu energije]”, kazao je Collett. “Stanje s nuklearnom energijom nastavit će  doprinositi neto deficitu.”

“Oni [japanska vlada] trebaju povećati novčanu zalihu, povećati novčanu potražnju, a za to su potrebne generacije kako bi se cilj postigao”, rekao je Collett.

“Trenutno, oni imaju veliku inicijativu za povećanjem stanovništva. Dakle, prema tome, domaća potražnja će se smanjiti, a ekonomija će ispuhati.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO