Proizvođač Blackberriyja promijenio čelne ljude

Mike Lazaridis, osnivač i dosadašnji izvršni direktor kompanije Research In Motion Ltd. (Getty Images)

Kanadska kompanija RIM (Research In Motion Ltd.), koja je proizvođač mobilnih telefona Blackberry, promijenila je rukovodeći menadžerski kadar, u nadi da će novi ljudi donijeti inovacije u firmu koja sve više posrće na tržištu mobilnih i tablet uređaja.

Promijenjeni su direktori Jim Balsillie i Mike Lazaridis, koji su dvije decenije vodili RIM, ali su u posljednjih nekoliko godina izgubili primat u borbi s Appleovim i Googleovim novim platformama.

Vođenje kompanije će sada preuzeti Thorsten Heins, koji je prije par godina u RIM došao iz Siemensa.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 posto, dok udio Blackberryjevih nekada neprikosnovenih uređaja na američkom tržištu sada iznosi samo 11 posto.

Do naglog pada prodaje Blackberryija došlo je u posljednje dvije godine, pojavom Appleovog iPhonea i mobilnih telefona s Android platformom.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 posto.

Telefoni, koji su nekada predstavljali sigurnost i pouzdanost za političare, advokate, bankare i direktore velikih kompanija, danas ni izbliza više nisu toliko atraktivni i biznis kategorije korisnika mobilnih uređaja u velikom broju prelaze na Android i Windows telefone.

Ideja RIM je bila da se na Blackberryju oslanja na vlastiti softver, što radi Apple s iPhoneom, dok su Samsung, HTC i Motorola prešli na Android, koji Google daje besplatno.

Bivši rukovodilac RIM-a Jim Balsillie kaže da je sada cilj kompanije da očuva još neke pozicije van SAD-a, naročito u Aziji i Južnoj Americi, gdje nije došlo do pada prodaje.

izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada