Proizvođač Blackberriyja promijenio čelne ljude

Mike Lazaridis, osnivač i dosadašnji izvršni direktor kompanije Research In Motion Ltd. (Getty Images)

Kanadska kompanija RIM (Research In Motion Ltd.), koja je proizvođač mobilnih telefona Blackberry, promijenila je rukovodeći menadžerski kadar, u nadi da će novi ljudi donijeti inovacije u firmu koja sve više posrće na tržištu mobilnih i tablet uređaja.

Promijenjeni su direktori Jim Balsillie i Mike Lazaridis, koji su dvije decenije vodili RIM, ali su u posljednjih nekoliko godina izgubili primat u borbi s Appleovim i Googleovim novim platformama.

Vođenje kompanije će sada preuzeti Thorsten Heins, koji je prije par godina u RIM došao iz Siemensa.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 posto, dok udio Blackberryjevih nekada neprikosnovenih uređaja na američkom tržištu sada iznosi samo 11 posto.

Do naglog pada prodaje Blackberryija došlo je u posljednje dvije godine, pojavom Appleovog iPhonea i mobilnih telefona s Android platformom.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 posto.

Telefoni, koji su nekada predstavljali sigurnost i pouzdanost za političare, advokate, bankare i direktore velikih kompanija, danas ni izbliza više nisu toliko atraktivni i biznis kategorije korisnika mobilnih uređaja u velikom broju prelaze na Android i Windows telefone.

Ideja RIM je bila da se na Blackberryju oslanja na vlastiti softver, što radi Apple s iPhoneom, dok su Samsung, HTC i Motorola prešli na Android, koji Google daje besplatno.

Bivši rukovodilac RIM-a Jim Balsillie kaže da je sada cilj kompanije da očuva još neke pozicije van SAD-a, naročito u Aziji i Južnoj Americi, gdje nije došlo do pada prodaje.

izvor: Agencije


Povezane

Akcije Blackberryja su jučer skočile za više od deset posto nakon što se na internetu pojavila informacija da je firma iz Seula zainteresovana da kupi RIM.

18 Jan 2012

Nakon najava o izlasku tableta iPad 3, koji bi trebao biti najbolja verzija ovakvog prijenosnog uređaja koji se do sada pojavio na tržištu, očekuje se nastavak dominacije Applea na tržištu.

03 Jan 2012

Kompanija Yahoo saopćila je u srijedu da je Scott Thompson imenovan za izvršnog direktora i da će na dužnost stupiti 9. januara.

04 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO