Nema poređenja umanjenja rejtinga Francuske i SAD-a

S&P je kritizirao reforme u Francuskoj, ali i u EU, koje se oslanjaju jedino na budžetske mjere štednje (AFP)

Umanjivanje kreditnog rejtinga Francuske se ne može porediti s prošlogodišnjim gubitkom “trostrukog A” koje su pretrpele SAD, jer su različite okolnosti i posljedica koje bi sada mogle biti mnogo ozbiljnije, piše pariski dnevnik Nouvel Observateur.

Pošto je agencija Standard & Poor's snizila prošle sedmice Francuskoj za jedan strpen kreditni rejting, jedan broj političara u toj zemlji, među kojima je ministar finasija Francois Baroen, pokušava umiriti javnost poređenjem aktuelne domaće situacije sa onom u SAD-u, kada je S&P u augustu 2011. godine umanjio najvećoj ekonomskoj sila svijeta najviši kreditni rejting te agencije, AAA.

SAD su ‘kažnjene’ zbog nemogućnost postizanja dogovora između kongresnih stranaka.

Nouvel Observateur smatra da je poređenje neprimjereno iz dva razloga.

Kao prvo, SAD-u je snižen je rejting zbog političke blokade, a Francuskoj zbog neefikasnosti.

SAD su “kažnjene” zbog nemogućnost postizanja dogovora između kongresnih stranaka, Republikanske i Demokratske, oko usvajanja mjera za smanjenje deficita.

Naime, prvi su željeli rezanje budžeta za socijalna davanje, a drugi povećanje poreza.

Kritika reformi

Obrazloženje za snižavanje francuskog rejtinga je neefikasnost aktuelne ekonomske politike u drugoj po veličini privredi u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni.

S&P je, prije svega, kritizirao reforme u Francuskoj, ali i u EU, koje se oslanjaju jedino na budžetske mjere štednje, bez ikakvih mjera za oporavak privrednog rasta, što automatski dovodi do deficita.

Nasuprot tome, S&P nije naveo nikakve zamjerke u vezi privrednog rasta SAD-a.

Drugi razlog zbog koga ne treba upoređivati američku i francusku situaciju je taj što su posljedice gubitka najvišeg kreditnog rejtinga po ove dvije zemlje dijametralno suprotne.

Nouvel Observateur pojašnjava da su obveznice SAD-a najpoželjnije na svjetskom tržištu, a suvereni dug te države likvidan u najvećoj mogućoj mjeri.

Investitori, uplašeni zbog američkog gubitka “trostrugog A” i degradacije najsigurnije aktive na svijetu i širenja atmosfere nesigurnosti, brzo su reagirali, našavši najmanje riskantno rješenje u borbi protiv širenja nesigurnost na tržištu: plasiranje sredstava u obveznice suverenog duga SAD-a.

Negativna perspektiva

Tako je najveća ekonomska sila izgubila “trostruko A”, ali je, paradoksalno, njena kamatna stopa pala.

Takav mehanizam je apsolutno neprimjenljiv na sadašnju situaciju u Francuskoj, u kojoj je kamatna stopa, sasvim suprotno, porasla, jer investitori nemaju toliko povjerenje u suvereni dug te zemlje, tim prije što je povezan s mnogo širom problematikom zone eura.

Agencije Mood's ili S&P mogle bi za tri mjeseca dodatno sniziti rejting druge najutjecajnije evropske ekonomije, čija degradicija, po tim kreditnim agencijama, ima “negativnu perspektivu”.

Najveća ekonomska sila izgubila je ‘trostruko A’, ali je, paradoksalno, njena kamatna stopa pala.

To se i uočava na tržištima na osnovu pojazmica Francuske po kamatnoj stopi, koja više ne odgovara rejtingu AA+, već još nižem, zaključio je Nuvel Observater.

S&P je, osim Francuskoj, umanjio bonitet još osam zemalja članica eurozone, Španije, Italije, Austrije, Portugala, Kipra, Malte, Slovačke i Slovenije.

Izvor: Agencije