Španski deficit premašio osam posto BDP-a

Španska vlada bi trebala tokom 2012. godine napraviti uštede vrijedne više od 35 milijardi eura (Getty Images)

Španski javni deficit za 2011. godinu je možda premašio 8 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), iako je bilo očekivano da neće preći 6 posto, izjavio je novi ministar privrede ove zemlje Luis de Guindos.

To dodatno otežava posao novoj vladi, izjavio je on u svom prvom radio-intervjuu od kako je izabran na tu funkciju u novembru, dodajući da će zbog toga biti nužna dodatna povećanja poreza i smanjenje troškova, prenosi Reuters.

Euro je u ponedjeljak opao na najnižu vrijednost u odnosu na jen u posljednjoj deceniji.

Poslije privrednog opadanja tokom posljednjeg tromjesečja 2011. godine, sličan trend bi se mogao očekivati i u prvom kvartalu 2012. godine, upozorio je De Guindos.

Španija, četvrta najjača ekonomija zone eura, u žiži je dužničke krize, naročito pošto napori prethodne socjalističke vlade da se smanji jedan od najvećih javnih deficita u ovom bloku zemalja nisu dali željene rezultate.

Euro je u ponedjeljak opao na najnižu vrijednost u odnosu na jen u posljednjoj deceniji, baš zbog strahovanja od efekata namirivanja potreba prezaduženih zemalja, kao što je Španija.

Strukturne reforme

U petak je španska vlada najavila dodatno povećanje poreza u vrijednosti šest milijardi eura godišnje i smanjenje troškova za 8,9 milijardi eura, čime bi se deficit zemlje trebao na kratak rok smanjiti 1 posto.


Luis de Guindos [Getty]

Mjere za uravnoteženje javnih prihoda i rashoda će biti praćene strukturnim reformama, koje će pomoći da se pokrene privredna aktivnost, najavio je De Guindos.

“Za narednih nekoliko sedmica i mjeseci vlada ima veoma agresivnu agendu reformi na tržištu rada, u finansijskom sistemu, na tržištu robe i usluga i na planu konkurentnosti”, izjavio je novi ministar privrede.

Španska vlada bi trebala tokom 2012. godine napraviti uštede vrijedne više od 35 milijardi eura, kako bi ostvarila cilj smanjenja deficita na 4,4 posto BDP-a.

“Uz ovakve mjere, nismo previše optimistični u vezi s izgledima za rast u tekućoj godini. Očekujemo opadanje privrede za više od 2 posto, mada to sve zavisi od troškova finansiranja. Ukoliko bi mjere za smanjenje deficita promijenile percepciju tržišta, ekonomsko opadanje bi moglo biti manje. Ukoliko ne, moglo bi biti i veće”, upozorio je ekonomski stručnjak Jose Luis Martines.

Uzdrmano tržište

Dužnička kriza i zabrinutost za zdravlje španske privrede je uzdrmala tržište akcija.

Bankarski zajmovi su presušili, ugrožavajući poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Španija uz to ima oko pet miliona nezaposlenih, što je gotovo trećina ukupnog broja nezaposlenih u 17 država zone eura.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na rezigniranost Španaca, koji očekuju da će i narednih nekoliko godina biti teške.

Španija  ima oko pet miliona nezaposlenih, što je gotovo trećina ukupnog broja nezaposlenih u 17 država zone eura.

U anketi čije je rezultate u nedjelju objavio list El Mundo gotovo polovina Španaca očekuje oporavak tek poslije 2013. godine.

Samo 15,1 posto anketiranih računa na neki boljitak u 2012. godini, a 37 posto predviđa da će privredna situacija biti još gora u ovoj nego što je bila u 2011. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Nova vlada povećava porez na dohodak i nekretnine, te reže javnu potrošnju za 8,9 milijardi eura, kako bi smanjila deficit koji iznosi osam posto BDP-a.

30 Dec 2011

Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica Evropske unije koje su u većoj mjeri pogođene ekonomskom i finansijskom krizom.

22 Dec 2011

Novi premijer Mariano Rajoy iznio je cilj nove vlade da budžetski deficit sljedeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi eura.

19 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO