MMF odobrio pregovore s Grčkom

Japan počinje razgovore s MMF-om o krizi eurozone (AFP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio pregovore o novom zajmu za spas Grčke, izjavio je u četvrtak grčki ministar finansija Evangelos Venizelos, dok se u toj zemlji održavaju ključni pregovori s privatnim kreditorima o otpisu dijela duga.

Venizelos je u grčkom parlamentu rekao da je, poslije nekoliko sedmica čekanja, “Grčka dobila zeleno svjetlo da MMF-u podnese zahtjev za početak procedure za odobravanje novog programa”, prenosi AFP.

MMF je saopćio da će od država članica zatražiti dodatnih 500 milijardi dolara kako bi spriječio da evropska dužnička kriza ugrozi globalnu privredu.

On je dodao da je na nezvaničnom sastanku upravnog odbora MMF-a u Washingtonu u srijedu izglasano odobrenje početka pregovora s grčkom vladom o novom programu.

MMF je u srijedu saopćio da će od država članica zatražiti dodatnih 500 milijardi dolara kako bi spriječio da evropska dužnička kriza ugrozi globalnu privredu.

Japanska vlada je saopćila da je spremna izdvojiti nova sredstva za potrebe Fonda, ali su SAD to odbile.

U Grčkoj su u srijedu ponovo pokrenuti pregovori s privatnim kreditorima o otpisu gotovo trećine duga te zemlje, što bi pomoglo da se odblokiraju nove tranše pomoći od eurozone prije nego što u martu Grčka ostane bez novca.

Japan spreman pomoći

Cilj pregovora s Institutom za međunarodne finansije (IIF), koji zastupa privatne kreditore, smanjenje je ukupnog grčkog duga od iznad 350 milijardi eura za oko 100 milijardi eura.

Venizelos je istakao da Grčka želi “radikalan i velikodušan” otpis dugova na dobrovoljnoj bazi, dodavši da svi kreditori moraju učestvovati u tome da bi vrijednost obveznica koje oni posjeduju mogla biti snižena 50 posto.

Japan je spreman podržati MMF u nastojanju da kriza u eurozoni potpuno ne izmakne kontroli, osiguravajući bilateralne zajmove MMF-u.

Japan je ipak naglasio da bi Evropska unija (EU) trebala uložiti još snažnije napore za razrješavanje svojih problema, prenosi Reuters.

Na Reutersovo pitanje o planovima MMF-a da se prikupe sredstva za raspadajuću krizu eurozone, visoko pozicionirani dužnosnik Japana, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da Japan “počinje razgovore s MMF-om, ali o krizi eurozone razgovarat će se i na samitima skupine G-20”, te dodao kako se “Japan nije MMF-u ni na što obavezao”.

Ništa bez učešća EU

“Spremni smo pomoći eurozoni da stabilizira tržišta, ali to mora biti uz napore zemalja članica EU, kao i uz učešće ostalih zemalja G-20”, kazao je za Reuters anonimni japanski dužnosnik.

MMF traži načine da skupi 600 milijardi dolara za pokušaj sanacije evropske dužničke krize.

Sredstva bi se utrošila na način da se 500 milijardi dolara stavi na raspolaganje za nova kreditiranja, dok bi se 100 milijardi dolara pripremilo kao zaštita.

MMF traži načine da skupi 600 milijardi dolara za pokušaj sanacije evropske dužničke krize.

Ujedno je obaveza EU je da u MMF uplati 200 milijardi dolara ako želi dobiti tih 600 milijardi dolara.

“Ne znam kako ćemo prikupiti još 300 milijardi dolara bez da prikupljanje uključuje zemlje EU”, izjavio je neimenovani visokopozicionirani japanski dužnosnik za Reuters.

Izvor: Agencije