Svijetu prijeti kriza gora nego 2008.

UN i Svjetska banka navode da će Kina i ove godine biti pokretač svjetskog privrednog rasta (EPA)

Svjetska banka (WB) je u godišnjem izvještaju snizila prognozu globalnog privrednog rasta i upozorila da bi dužnički problemi bogatih država mogli da izazovu krizu koja bi zasjenila onu iz 2008.

Istovremeno su Ujedinjeni narodi objavili godišnju studiju kojom se upozorava da svjetska ekonomija balansira na rubu nove recesije, a vlade većine razvijenih ekonomija reagiraju potpuno neprimjereno, fokusirajući se na mjere štednje i postupno gaseći one usmjerene na poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja.

Rizik od krize

UN-ov odjel za ekonomsku i socijalnu politiku (DEPA) i UN-ova Konferencija o trgovini i razvoju (UNCTAD) snizili su prognozu za rast svjetskog BDP-a u ovoj godini na 2,6 posto, s ranije procijenjenih 3,6 posto, dok je Svjetska banka prognozirala globalni privredni rast od 2,5 posto za ovu i 3,1 posto za sljedeću godinu, a prognoza za obje godine ranije je također predviđala rast od 3,6 posto.

“Neuspjeh političkih zvaničnika, posebno onih u Evropi i Sjedinjenim Državama, da pronađu rješenje za krizu na tržištu rada i da spriječe eskalaciju krize javnog duga i krhkost finansijskog sektora predstavlja najakutniji rizik za svjetsku  ekonomiju u prognozama za 2012. i 2013.”, ističe se u izvještaju UN-a.

Iako izgleda da su finansijski problemi zasad zauzdani, “i dalje postoji rizik od mnogo šireg zamrzavanja tržišta kapitala i globalne krize slične prošloj“, navela je SB.

“Svjetska ekonomija je ušla u veoma tešku fazu, koju karakteriziraju rizici i slabost”, navodi se u izvještaju banke sa sjedištem u Washingtonu.

Bogate zemlje ne mogu da računaju na spremnost tržišta da finansiraju njihove deficite i dugove, upozorila je banka.

Mnogo gora finansijska kriza zahvatila bi privatne banke i finansijske institucije sa obje strane Atlantika ukoliko bi tržišta prestala da im daju podršku.

“Svijet bi mogao da padne u još veću recesiju od one iz 2008-2009”, smatra WB.

Jugoistočna Evropa

Prognoza privrednog rasta zemalja u razvoju za 2012. godini, u izvještajima dvije organizacije revidirana je na 5,4 sa 6,2 posto.

Direktor sektora za razvoj WB Hans Timmer ukazao je da bi neizvjesnost mogla da dovede do smanjenja investicija u zemljama u razvoju.

“To je ono što nas najviše brine, jer, na kraju krajeva, investicije u zemljama u razvoju su trenutno ono što pokreće globalni ekonomski rast”, ocijenio je on.

U idućoj godini rast bi trebao tek blago ubrzati, na 5,9 posto. Skupina obuhvaća Afriku, istočnu i južnu Aziju, zapadnu Aziju, Latinsku Ameriku i Karibe.

Ekonomije u tranziciji također bi trebale rasti sporije no što se ranije predviđalo, po stopi od 3,9 posto u ovoj godini, u odnosu na ranije procijenjenih 4,6 posto. U idućoj godini rast bi trebao blago ubrzati, na 4,1 posto.

Unutar te grupe ekonomija jugoistočne Evrope trebalo bi po najnovijim procjenama UN-a rasti po stopi od 2,3 posto, što je 0,8 postotnog boda manje nego u prošlogodišnjim procjenama.

U idućoj godini stopa rasta trebala bi iznositi 3,2 posto.

Privreda Kine

U razvijenim zemljama se ove godine očekuje slab rast od 1,4 posto, ponajviše zbog negativnog rasta u 17 zemalja eurozone od 0,3 posto.

Svjetska banka predviđa da će SAD, najveća svjetska privreda, ove godine napredovati za 2,2 posto, dok će se Japan oporaviti od prošlogodišnje recesije uz rast bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto.

UN je još više snizio procjenu rasta američke ekonomije u ovoj godini, na 1,5 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 2,8 posto.

Kina će ove godine ponovo biti pokretač svjetskog privrednog rasta, doduše uz sporiji tempo od 8,4 posto, u odnosu na 9,2 posto iz 2011. godine, procjene su Svjetske banke.

“Međutim, kineska vlada je jedna od najmanje zaduženih u svijetu. Ako to bude neophodno, ona ima dosta prostora za manevriranje da bi stimulirala ekonomiju”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije