Samsung ne kupuje BlackBerry

Iz Samsunga saopćili kako nisu razmatrali kupovinu firme Research In Motion (Getty Images)

Kompanija Samsung nije zainteresovana za kupovinu firme Research In Motion (RIM), proizvođača pametnog telefona BlackBerry, saopćili su zvaničnici tog južnokorejskog giganta.

Akcije Blackberryja su jučer skočile za više od deset posto na berzi, nakon što se na jednom od blogova pojavila informacija da je kompanija iz Seula zainteresovana da kupi kanadsku firmu, koja posrće na tržištu u posljednje vrijeme.

„Nismo razmatrali kupovinu te kompanije“, kratko je rekao glasnogovornik Samsunga James Chung.

Internet stranica „Boy Genious Report“ je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se generalni menadžer RIM-a Jim Balsillie sastao sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da ulažu u software te kompanije, ili u djelimičnu ili cjelokupnu kupovinu svih dionica RIM-a, među kojima je prednjačio Samsung.

Prodaja BlackBerry telefona, nekada vodećih među poslovnim ljudima u SAD, doživjela je katastrofalan pad u posljednjih godinu dana ekspanzijom telefona sa ekranom osjetljivim na dodir drugih kompanija, u čemu je RIM kasnio.

U oktobru je širom svijeta došlo do prekida BlackBerryjevih servisa, što je pogodilo milione korisnika ovog telefona.

Tokom 2011. godine BlackBerry je konstantno bilježio pad u prodaji i sada drži samo 16 procenata tržišta, dok telefoni sa Android platformom imaju učešće od 50 posto, a Appleov iPhone drži 30 posto tržišta.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon najava o izlasku tableta iPad 3, koji bi trebao biti najbolja verzija ovakvog prijenosnog uređaja koji se do sada pojavio na tržištu, očekuje se nastavak dominacije Applea na tržištu.

Published On 03 Jan 2012

Australski sud odobrio prodaju Galaxy tableta nakon što je pariški sud odbio pokušaj Samsunga da zaustavi prodaju iPhonea 4S u Francuskoj.

Published On 09 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO