Britanija će uvjetno dati doprinos MMF-u

Cameron i Monti su razgovarali o krizi u zoni eura (EPA)

Velika Britanija je spremna povećati svoj doprinos Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za pomoć prezaduženim članicama Evropske unije (EU), ali ne i da podrži određenu valutu, izjavio je britanski premijer David Cameron.

“Verujemo da je MMF uvijek pozajmljivao državama, a ne valutama”, rekao je on u srijedu, pošto je MMF saopćio da će tražiti do 500 milijardi dolara dodatnih sredstava pošto dužnička kriza u eurozoni prijeti globalnoj ekonomiji.

Velika Britanija trenutno obezbjeđuje 4,5 posto sredstava MMF-a.

“Djelovat ćemo u zajedništvu s drugima, a ne samo u okviru mjera eurozone,” kazao je Cameron na konferenciji za štampu s italijanskim premijerom Mariom Montijem u Londonu, čime je potvrdio poziciju koju je Velika Britanija zauzela na samitu Grupe 20 (G20) najrazvijenijih zemalja svijeta u novembru 2011. godine u Kanu.

“Međutim, iznad svega želimo vidjeti da eurozona stoji iza sopstvene valute”, dodao je, prenosi Tanjug.

Velika Britanija trenutno obezbjeđuje 4,5 posto sredstava MMF-a.

Prethodno je MMF, odgovarajući na sve učestalije špekulacije o sredstvima kojima ta glavna svjetska finansijska institucija raspolaže, ukazao da procjenjuje da će zemljama širom svijeta biti potrebno oko 1.000 milijardi dolara zajmova tokom sljedećih godina, zbog čega mora pribaviti dodatne resurse za pozajmljivanje u visini do 500 milijardi dolara.

Suzdržani Kina, Brazil i SAD

Saopćenje MMF-a je uslijedilo posle novinskih izvještaja da ta institucija, sa sjedištem u Washingtonu, traži da pribavi čak 600 milijardi dolara.


Lideri G-20 [EPA]

Najveća zabrinutost MMF-a je usmjerena na 17 članica zone eura, koja je već oko dvije godine zahvaćana dužničkom krizom.

“U ovom preliminarnom stadiju ispitujemo opcije za finansiranje i nećemo više davati saopćenja dok ne budu okončane neophodne konsultacije s članicama MMF-a”, izjavio je glasnogovornik te institucije, koja obuhvata 187 zemalja.

Zahvaljujući sumi od oko 200 milijardi dolara koje su članice eurozone nedavno obećale za MMF, više od trećine potrebnih novih sredstava je već obezbijeđeno.

Eurozona je pozvala zemlje širom svijeta da povećaju izdvajanja za MMF, u nadi da će ta institucija tako biti u boljoj poziciji da zaustavi širenje dužničkih nedaća na veće ekonomije zone eura, kao što su Španija, Italija ili, čak, Francuska.

Do sada, međutim, čak ni zemlje s relativno obilnom gotovinom, poput Kine i Brazila, nisu bile voljne izdvojiti više novca za eurozonu.

SAD također nisu rade dati doprinos povećanju resursa MMF-a.

O načinima za uvećanje finansijske moći MMF-a bit će razgovarano na sastanku ministara finansija G-20 i privreda u naglom usponu idućeg mjeseca u Meksiku, zemlji koja sada predsjedava G-20.

Izvor: Agencije