Stiglitz: Štednja neće dati rezultate na duge staze

Stiglitz: Globalno ekonomsko uravnoteženje vjerovatno će se ubrzati, što će gotovo izvjesno dovesti do rasta političkih tenzija (EPA)

Bez privrednog rasta, dužnička kriza i kriza eura, samo će se produbiti, tako da štednja neće dati rezultate na duge staze, ocijenio je u ponedjeljak bivši glavni ekonomista Svjetske banke i nobelovac Joseph Stiglitz i ukazao da treba povećati investicije u “zelenu” ekonomiju, koje bi stimulirale privredni rast i zapošljavanje.

“Slabosti privrednog uspona iz prošle decenije izašle su na vidjelo u SAD, ali i u Evropi, gdje su zabrinutost oko Grčke i posvećenost vlada budžetskoj štednji prošle godine odnijele težak danak”, piše Stiglitz u autorskom tekstu, koji je u ponedjeljak objavio edinburški dnevni list Scotsman.

Pragmatična posvećenost privrednom rastu koja se može vidjeti u Aziji i drugim tržištima u razvoju u oštrom je kontrastu sa pogrešnom politikom zapadnih zemalja.

Stiglitz je podsjetio da se kriza u Evropi proširila sa Grčke na Italiju i Španiju, gdje je skočila stopa nezaposlenosti, a na početku recesije kretala se blizu 20 odsto.

Malo je vjerovatno da će Evropa shvatiti da štednja neće sama riješiti probleme, već će naprotiv samo pogoršati ionako loše stanje u privredi, smatra nobelovac.

Ispravljanje anomalije

Čak i prije krize, ekonomska moć u svijetu počela je da se uravnotežuje, tačnije, ispravlja se 200 godina duga historijska anomalija, u kojoj je udio Azije u globalnom bruto domaćem proizvodu pao sa gotovo 50 odsto na, u jednom trenutku, ispod 10 odsto.

Pragmatična posvećenost privrednom rastu koja se može vidjeti u Aziji i drugim tržištima u razvoju u oštrom je kontrastu sa pogrešnom politikom zapadnih zemalja, koje, vođene kombinacijom ideologije i interesa, kao da pokazuju posvećenost kočenju privrednog rasta, ocjenjuje Stiglitz.

Kao rezultat, globalno ekonomsko uravnoteženje vjerovatno će se ubrzati, što će gotovo izvjesno dovesti do rasta političkih tenzija. Uz sve probleme sa kojima se suočava globalna ekonomija, bićemo sretni ako ove tenzije ne počnu da se manifestiraju u narednih 12 mjeseci, zaključio je Stiglitz.

Izvor: Agencije