Slovenska banka traži stabilizaciju javnih finansija

Borut Pahor se sastaje sa stranačkim čelnicima za pregovore o finansijskoj stabilnosti zemlje (EPA)

Slovenska centralna banka u ponedjeljak je upozorila da smanjivanje kreditnog rejtinga države u uvjetima prijeteće recesije zahtijeva “brzo djelovanje na području stabilizacije javnih financija i strukturnih politika”.

Agencija Standard & Poor's u petak je za devet zemalja eurozone smanjila kreditne rejtinge, među kojima i Sloveniji, čiji rejting sada iznosi A+ sa negativnom perspektivom.

Iako se ne očekuje recesija kao 2009. godine, kada je slovenski BDP pao za 8 posto, stagnacija domaće potrošnje i manje mogućnosti na izvoznim tržištima govore da raste vjerovatnoća da na početku 2012. dođe do smanjivanja privredne aktivnosti, upozoreno je nakon sastanka vijeća slovenske centralne banke.

Sastanak stranačkih lidera

Likvidnost slovenskog bankarskog sistema, uprkos gubicima zabilježenim u prošloj godini, ostaje zadovoljavajuća, zahvaljujući među ostalim sredstvima za dugoročno refinanciranje dobivenim krajem prošle godine od Evropske središnje banke (ECB), navodi se u saopćenju Banke Slovenije.

No, to bi moglo doći u pitanje ako bi kreditni rejting države i dalje padao, upozoravaju čelnici banke. Zbog toga je potrebno brzo djelovanje na području stabilizacije javnih financija i strukturnih politika, navodi se u saopćenju banke.

Finansijska stabilnost bit će glavna tema sastanka koji je za utorak premijer u odlasku Borut Pahor zakazao s predsjednicima parlamentarnih stranaka, budući da Slovenija skoro mjesec i pol nakon održanih parlamentarnih izbora još uvijek nema novu vladu s punim ovlastima.

Pahor je najavio da će sve stranke pozvati da u parlamentu podrže prijedlog paketa zakona za financijsku stabilizaciju.

Mjere, među ostalim, predviđaju zamrzavanje zaduženosti na 48 posto bruto društvenog proizvoda, mogućnost da se planirani energetski objekti umjesto izdavanjem državnih garancija grade hipotekarnim kreditima, te niz drugih financijskih mjera koje se odnose na poslovanje poduzeća.

Izvor: Agencije


Povezane

Šefu stranke Pozitivna Slovenija Zoranu Jankoviću nedostajala četiri glasa, a reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga prenosi tvrdnje analitičara da predsjednik Danilo Tuerk iz principa neće izabrati Janeza Janšu.

11 Jan 2012

Guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec rekao je da je samo trećina slovenskih poduzeća kreditno sposobnih te da 15 do 20 posto kompanija ne vraća na vrijeme kredite.

06 Jan 2012

U prvim ocjenama, analitičari tvrde da se Sloveniji sinoć dogodio scenario noćne more. Izborni pobjednik Zoran Janković izgubio je priliku da sastavlja Vladu, međutim u analizama koje su već uslijedile, neki su sigurni da je na taj način region izbjegao veliku nestabilnost. Zašto je poraz Zorana Jankovića važan i za političku sudbinu ne samo Hrvatske, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO