Evropa mora povući hrabre poteze u ekonomiji

Lipton: MMF planira umanjiti prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu (Reuters)

Ekonomska prognoza za Evropu je sumorna, a rizik po globalnu privredu je i dalje visok usljed eskalacije euroazijske krize, izjavio je u ponedjeljak prvi zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) David Lipton.

MMF planira umanjiti prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu, rekao je Lipton na forumu u Hong Kongu, piše Wall Street Journal.

Ojačati integracije

Lipton je ocijenio da bi povećanje likvidnosti pomoglo bankama i državama da prebrode krizu i pozvao na konsolidaciju finansija, ali ne na račun kratkoročnog privrednog rasta. 

On je predložio jačanje ekonomske integracije radi garantovanja stabilnosti i održivosti evropske monetarne unije.

“Ulozi su veliki. Bez hrabre akcije, Evropa bi mogla biti uvučena u spiralu pada povjerenja, stagnacije privrednog rasta i rasta nezaposlenosti”, upozorio je Lipton i dodao da nijedan region ne bi bio imun na takvu katastrofu.

Lipton je rekao da je Azija naročito osjetljiva na probleme u Evropi, jer se kriza prenosi putem finansijskih kanala.

Sirova nafta je u ponedjeljak ujutro tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku koštala blizu 99 dolara po baleru, usljed toga što na tržištu vlada zabrinutost da bi tenzije na Bliskom istoku mogle poremetiti svjetsko snabdjevanje “tečnim zlatom”, ali je veće poskupljenje spriječila nervoza zbog sniženja kreditnog rejtinga devet članica eurozone.

Na rast cijene najvažnije energetske sirovine su utjecala strahovanja od poremećaja u snabdjevanju podstaknutog tenzijama oko iranskog nuklearnog programa i masovnih štrajkova u Nigeriji, ali do većeg poskupljenja nije došlo zbog eskalacije dužničke krize u Evropi, izjavila je analitičarka australijske bankarske grupacije ANZ Natalie Robertson.

Agencija za određivanje kreditnog rejtinga Standard & Poor's je u petak navečer snizila rejting devet članica eurozone, među kojima Francuske, Austrije, Italije i Španije, čime će Evropskoj uniji biti teže da se zadužuje na tržištu kako bi pokrila velike dugove.

Rejting Nuemačke je, međutim, ostao na vrhunskom nivou.

Čini se vuerovatnim da će u Evropi doći do recesije, kao i da će velika smanjenja potrošnje ove godine loše utjecati na tražnju energenata na “starom kontinentu”, procjenjuju analitičari.

Pad cijena dionica

Na azijskim berzama cijene dionica u ponedjeljak ujutro su znatno pale, jer se ulagači plaše da će smanjenje rejtinga članicama eurozone produbiti dužničku krizu, što bi moglo usporiti rast najvećih svjetskih ekonomija.

Smanjenje rejtinga članicama eurozone izazvalo je u petak oštar pad kursa eura, na 1,2624 dolara, najniži nivo u gotovo 17 mjeseci.

 Jutros se na azijskim valutnim tržištima ponešto oporavio, pa se trenutno kreće oko 1,2640 dolara.

 Loše na evropsku valutu utiče i prekid pregovora između grčke vlade i banaka o reprogramiranju grčkih dugova. 

Izvor: Agencije