Španska industrija niža sedam posto

Pad proizvodnje je bio najveći u sektoru robe široke potrošnje - 16,3 posto (AFP)

Industrijska proizvodnja u Španiji opala je u novembru sedam posto u poređenju s istim mjesecom 2010. godine, što je njeno najveće smanjenje za više od dvije godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci zavoda za statistiku u Madridu.

Najnoviji podaci su još jedan znak upozorenja o pogoršanjavanju ekonomske situacije u Španiji, u kojoj je nezaposlenost skočila na 21,5 posto.

Ekonomisti su upozorili da je Španija možda već sada ušla u recesiju, s vjerovatnim padom u posljednjem kvartalu 2011. i u prvom kvartalu 2012. godine.

Zvanične prognoze privrednog rasta za 2011. godinu iznose 0,8 posto.

Ekonomisti su upozorili da je Španija možda već sada ušla u recesiju.

U novembru je pad proizvodnje ubrzan, nakon smanjenja od 4,2 posto u oktobru.

Negativne stope

Svi industrijski sektori su pokazali negativne stope u odnosu na 2010. godinu.

Pad proizvodnje je bio najveći u sektoru robe široke potrošnje – 16,3 posto.

Proizvodnja energije je smanjena 5,2 posto.

Industrijska proizvodnja je u prosjeku opala 1,4 posto u periodu od januara do novembra u poređenju s istim periodom 2010. godine, navela je statistika.

Proizvodnja energije je smanjena 5,2 posto.

Novembarski podaci su najgori od oktobra 2009. godine, kada je proizvodnja opala 9,1 posto tokom prvog talasa ekonomske krize, nakon čega se proizvodnja oporavila, ostvarivši rast od 0,8 pdsto u 2010. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Nova vlada povećava porez na dohodak i nekretnine, te reže javnu potrošnju za 8,9 milijardi eura, kako bi smanjila deficit koji iznosi osam posto BDP-a.

Published On 30 Dec 2011

Novi premijer Mariano Rajoy iznio je cilj nove vlade da budžetski deficit sljedeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi eura.

Published On 19 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO