Makedonija najmizernija na svijetu u istraživanju Economista

Evropske zemlje zbog nezaposlenosti u vrhu indeksa (economist.com)
Evropske zemlje zbog nezaposlenosti u vrhu indeksa (economist.com)

Makedonija je najmizernija zemlja u svijetu, jer ima najveću registriranu stopu nezaposlenosti od 32 posto, a inflacija iznosi tri posto, piše londonski The Economist, pozivajući se na podatke iz 92 zemlje.

U tekstu se navodi da će Makedonija možda zapamtiti Kira Gligorova prema lijepom, ali je zemlja u haosu. Ona je na vrhu mizerije, koja je kombinacija dva jaka pokazatelja ekonomske tamnice – nezaposlenosti i inflacije.

“Smrt prvog predsjednika nezavisne Makedonije, Kira Gligorova ignorirana je, s obzirom na to da su stranci bili zainteresirani da riješe pitanje nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu”, piše The Economist.

Rusija se nalazi na 33. mjestu, Brazil na 45, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) zauzimaju 50. poziciju.

Rast cijena

Makedoniji od balkanskih zemalja društvo pravi jedino Grčka, sa indeksom nezaposlenosti od 18 posto i inflacijom od 20 posto.

U tekstu se navodi da cijene nekontrolirano rastu i da su one glavni problem i zemalja bogatih naftom, ali koje imaju loš ekonomski menadžment, kao što su Venecuela i Iran i u manjem nivou Rusija.

Makedoniju, na spisku najmizernijih zemalja slijede Venecuela, Iran, Južna Afrika, Španija, dok je na 13. mjestu Grčka.

Njemačka se nalazi na 80. mjestu, dok Švicarska i Katar zauzimaju posljednja dva mjesta na listi.

Istaknuta karakteristika indeksa je da se i bogate evropske zemlje, po visokoj stopi nezaposlenosti, nalaze pored najmizernijih zemalja svijeta, što se odnosi na 92 zemlje iz kojih su korišteni podaci za istraživanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Bez državnih i crkvenih počasti, u utorak je u Skoplju sahranjen prvi demokratski izabrani predsjednik nezavisne Makedonije Kiro Gligorov. Ispoštovana je posljednja želja Gligorova da bude sahranjen u krugu porodice. Porodica nije prihvatila prijedlog vlasti da garda makedonske vojske učestvuje na sahrani, niti da bude počasnih plotuna. Prilog Milke Smilevske.

Makedonska vlada je ponudila proračun za 2012. godinu. Iznosi 2,7 milijardi eura. Opozicija je kritizirala prijedlog proračuna jer smatraju da je bezobzirno smanjivati sredstva za najsiromašnije kada je trećina građana Makedonije nezaposlena. 

Jovan Vraniškovski, koji je uhapšen u ponedjeljak, u zatvoru u Skoplju čeka na novo suđenje zbog  zloupotrebe 240.000 eura crkvenog novca dok je bio makedonski vladika. Priča o Jovanu Vraniškovskom je i priča o odnosima pravoslavnih crkava u Skoplju i Beogradu. U crkvi Sveti Pantelejmon u Velesu, Vraniškovski je držao službe dok je bio vladika […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO