ECB će otkupiti obveznice za 1,1 milijardu eura

ECB je prošle sedmice najavila da će otkupiti na sedam dana 462 miliona eura duga koje su emitirale zemlje zone eura (AFP)

Evropska centralna banka (ECB) je saopćila da će otkupiti na sedam dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde eura, prenosi AFP.
Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, i dalje je skroman.

ECB je prošle sedmice najavila da će otkupiti na sedam dana 462 miliona eura duga koje su emitirale zemlje zone eura, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 miljarde eura ostvarenog početkom augusta 2011. godine.

ECB posjeduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi eura.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. godine vrši otkup emitiranog duga zemalja zone eura pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sjedištu, prije svega u centralnoj banci Njemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv.

Jedino rješenje

On se zatim proširio na Irsku i Portugal, a od ljetos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.


Jorg Asmussen [EPA]

Veliki broj ekonomista i političara, prije svega u Francuskoj, pozivali su posljednjih mjeseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rješenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sjedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u njemačkom Ministarstvu za finansije Jorg Asmusen je ocijenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana, kao i da je u skladu s mandatom ECB-a, dodajući da bi on trebao biti ograničen kako u pogledu iznosa, tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB-a prije svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate povjerenje tržista.

ECB posjeduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi eura, koje će ove sedmice “zamrznuti” preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

Izvor: Agencije