Srbija ostvarila rekord u proizvodnji struje

Snabdijevanje kupaca 31. decembra bilo je redovno, bez problema i u EPS-u očekuju da će se to nastaviti i u narednom periodu. (Getty Images)

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u 2011. godini proizvela više od 36 milijardi kilovat-sati struje, čime je izjednačen rezultat iz 2009. godine kada je ostvaren rekord u 118 godina dugoj historiji srbijanske elektroprivrede.

“Proizvodnja u termoelektranama dostigla je 26,5 milijardi kilovat-sati, što nikada do sada nije ostvareno”, saopćio je EPS.

Navodi se da taj proizvodni rezultat ima mnogo veću težinu, jer su u 2011. godini hidroelektrane zbog višemjesečne suše dale 1,9 milijardi kilovat-sati manje nego rekordne 2009. godine.

U saopćenju se ističe da manjak energije iz hidroelektrana kupci nisu osjetili, jer su višegodišnja ulaganja u proizvodne kapacitete dokazala opravdanost, o čemu svjedoče i rekordne proizvodnje u Rudarskom basenu “Kolubara”, termoelektranama “Nikola Tesla” i “Kostolac”, prenosi RTS.

Stabilno snabdjevanje

Snabdijevanje kupaca 31. decembra bilo je redovno, bez problema i u EPS-u očekuju da će se to nastaviti i u narednom periodu.

“Uvoz električne energije koji je u novembru i decembru bio na visokom nivou, zbog manje kilovat-časova iz hidroelektrana i visoke potrošnje, već od danas, 1. januara, biće više nego prepolovljen”, navodi se u saopćenju.

U odnosu na elektroenergetski bilans za 2011. godinu, koji je EPS ostvario prije deset dana, proizvodnja je veća za 3,1 odsto, odnosno za 1,1 milijardu kilovat-sati.

U odnosu na prethodni rekord, proizvodnja u termoelektranama veća je za oko 1,5 milijardi kilovat-sati, a u odnosu na 2010. godinu veća je za 3,3 milijarde kilovat-sati, odnosno za 14,7 odsto. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada