Objavljen izvještaj istrage o Olympusu

Japanski gigant Olympus nije bio povezan sa organiziranim kriminalom (EPA)

Istražna komisija u utorak je objavila zvanični izvještaj o provjeri poslovanja japanskog giganta Olympusa zbog skandala oko računovodstvenih malverzacija i otkrila je kako ne postoje veze sa organiziranim kriminalom, te okrivila dva bivša zvaničnika za prevare u proteklih 13 godina.

U izvještaju se navodi kako je komisija otkrila kako su bivši izvršni potpredsjednik Olympusa Hisashi Mori i Hideo Yamada, bivši unutarnji kontrolor, napravili plan koji seže još od 1998. godine, kako bi prikrili gubitke pri investicijama.

Iznos prikrivenih gubitaka u jednom trenu je iznosio 1,73 milijarde američkih dolara.

Dosadašnja otkrića komisije ne predstavljaju neko veće iznenađenje za investitore, pošto je veliki proizvođač kamera i ljekarske opreme ranije priznao kako je sakrivao veće investicione gubitke u protekle dvije decenije i imenovao tri bivša zvaničnika kao glavne krivce.

Međutim, postoje sumnje oko mogućnosti komisije da do kraja istraži ovaj veoma kompleksan slučaj u koji su umiješane brojne strane i investicione firme.

Posao za policiju

Komisija ima ograničene ovlasti u istrazi i uposlio ju je isti odbor kompanije koji je dao otkaz bivšem izvršnom direktoru Michaelu Woodfordu.

Woodford je odmah obznanio ovaj skandal kad je otpušten u oktobru.

„Smatram kako nisu mogli detaljno istražiti umješanost organiziranog kriminala“, kazao je Jamie Allen, generalni sekretar Asocijacije azijskog korporativnog upravljanja, čiji su članovi investitori koji zajedno kontroliraju imovinu vrijednu više od 10.000 milijardi dolara.

„To je zapravo posao za policiju. Pa i ako kažu kako nema dokaza, mislim da to neće zadovoljiti sve strane jer će svi željeti znati do kojih zaključaka je došla policija.“

Olympus je izgubio polovinu tržišne vrijednosti otkako je Woodford iznio sumnje oko mutnih poslova i nekih skupih i upitnih kupovina.

No, u utorak je vrijednost dionica skočila za 15 posto, produživši nade da Olympus neće biti uklonjen sa liste berze u Tokiju.

Izvor: Agencije