Olympus prikrio gubitke od 1,67 milijardi dolara

Woodford je objavio računovodstvene trikove kompanije koja ga je otpustila u oktobru (EPA)

Istražni odbor Olympus Corpa otkrio je kako je ova japanska kompanija sakrila gubitke od blizu 1,67 milijardi američkih dolara od svojih investitora, no može se reći kako nema dokaza o umiješanosti ljudi iz organiziranog kriminala u sakrivanje podataka, kazao je neimenovani izvor za Reuters u ponedjeljak.

Odbor nije preporučio podizanje krivičnih prijava protiv zvaničnika umiješanih u računovodstveni skandal, predstavivši samo činjenice i ostavivši na Olympusu da se pozabavi ovim dijelom istrage, kazao je izvor blizak istrazi.

„To je na kompaniji da odluči“, kazao je.

Mutne akvizicije

Izvještaj odbora trebao bi biti objavljen do utorka, skoro dva mjeseca nakon što je otpušteni izvršni direktor japanske kompanije, Englez Michael Woodford, iznio u javnost svoje sumnje oko sumnjivih računovodstvenih izvještaja o seriji mutnih akvizicija.

Olympus, proizvođač kamera i medicinske opreme, od tada je izgubio više od polovine svoje tržišne vrijednosti i u opasnosti je da bude skinut sa liste Tokijske berze, kazna kojom bi bio odsječen od tržišta kapitala i tako bio pod pritiskom da proda osnovnu imovinu.

No, Olympus može biti u mogućnosti da izbjegne ovakvo poništenje, ukoliko se ne dokaže špekulirana veza prikrivanja i japanskih yakuza gangstera, te ukoliko do 14. decembra uspije srediti svoje knjige i objaviti rezultate iz drugog kvartala.


Olympus blizu izbacivanja s Tokijske berze [EPA]

Izvor je kazao kako je odbor utvrdio da su viši izvršni potpredsjednik Hisashi Mori i bivši unutarnji kontrolor Hideo Yamada predvodili prikrivanje gubitaka koji su na vrhuncu iznosili 1,67 milijardi dolara.

Odbor je utvrdio kako su Mori i Yamada potom informirali bivšeg predsjednika Tsuyoshija Kikukawu, koji je prvobitno u oktobru, kada je izbio skandal, odbacio optužbe o prikrivanju, da bi poslije dao ostavku. Tada je kompanija priznala kako su prikrivani gubici tokom dvije decenije.

Trenutni predsjednik Shuichi Takayama je kazao kako se firma priprema da poduzme zakonske korake, uključujući i kriminalne žalbe, protiv odgovornih za prikrivanje.

Olympus je ranije objavio kako je koristio dio od 1,3 milijarde dolara od isplata pri kupovini i savjetodavnih naknada u pomoći za prikrivanje gubitaka. Odbio je dati detalje dok ne odbor ne preda svoj izvještaj.

Odbor je imenovan od strane Olympusa, a jedan od članova je bivši sudija Vrhovnog suda.

Japanska kompanija ostaje pod zajedničkom istragom tokijske policije, tužiteljstva i Komisije za nadgledanje dionica i trgovine. Zvanična istraga uključuje i policijsku jedinicu zaduženu za borbu protiv organiziranog kriminala.

Woodfordova borba

Tokijska berza stavila je Olympus na listu posmatranja kao mogućeg kandidata za skidanje sa liste. Ukoliko firma i korigira knjige do 14. decembra, uprava berze može odlučiti  da skine Olympus sa liste, ovisno o količini ranijeg prikrivanja ili ukoliko se utvrde veze sa organiziranim kriminalom.

Woodford, koji je objavio računovodstvene trikove kompanije koja ga je otpustila u oktobru, pokrenuo je kampanju za zbacivanje aktuelne uprave i postavljanje njegovog ličnog tima kandidata sa Woodfordom na čelu kao izvršnim direktorom.

To je pokrenulo borbu Woodforda, koji je bio rijetki stranac na mjestu izvršnog direktora u Japanu, i Takayame koji planira ostati na čelu Olympusa, makar u kratkom periodu, kako bi vratio firmu na pravi put.

Olympusova afera je istakla generalne sumnje o korporativnom upravljanju u Japanu, kao i sumnje oko veza firmi i yakuza. Yakuze imaju dugu historiju pokušavanja iznuđivanja novca od kompanija, nekada prijeteći da će objaviti informacije koje bi kompanije željele da ostanu tajne.

Pažnja će također biti usmjerena i na otkrića komisije oko uloge kontrolora koji su potpisivali Olympusove fakture, kao i vanjskih veza kao što je Akio Nakagawa, bankar sa dugim vezama sa Olympusom, čija je firma Axes dobila veliku nadoknadu za savjetovanje 2008. godine kada su Japanci preuzeli britanskog proizvođača medicinske opreme Gyrus.

Izvor: Agencije