Srbija: 551 osoba utajila porez

Beograd (George M. Groutas / Flickr)

Više od 500 poreskih obveznika iz Srbije, među kojima najviše menadžera i ljekara, ali i profesora i drugih državnih činovnika, nije prijavilo svoje višemilionske prihode.

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je na hiljade onih koji svoja „vanredna” primanja uzimaju u kešu, pa je jako teško ući u trag ovom „prljavom” novcu.

Iako je korupcija tema o kojoj se najviše priča, na njenom otklanjanju ili smanjenju malo je urađeno. To potvrđuju rezultati posljednjeg svjetskog istraživanja o korupciji Transparency Internationala, po kojem je Srbija nazadovala i nalazi se između 86. i 90. mesta, dok je godinu dana ranije dijelila od 78. do 84. mjesta.

‘Klasična utaja’

U Poreskoj upravi Srbije, koja kontroliše iznose koje građani primaju preko računa banaka, otkrivaju da su do kraja oktobra otkrili 551 osobu koja je utajila porez, odnosno nije prijavila prihode veće od 1,7 miliona dinara.

“Svi oni su bili u obavezi da podnesu poresku prijavu. To je klasična utaja poreza. Identitet tih osoba ne možemo da otkrivamo, ali među njima ima ljudi iz gotovo svih branši, počev od generalnih direktora, preko lekara, biznismena, ekonomista, profesora… Na tom spisku ima bukvalno svih profesija, a iz raspoloživih podataka zasad je najviše utajila osoba koja je imala prihod od čak 14 miliona dinara. Protiv svih smo podneli ili prekršajne ili prijave za pokretanje krivičnog postupka”, otkrivaju u Poreskoj upravi.

Porez na dohodak građana u obavezi je da plati svaka osoba koja je tokom prethodne godine zaradila više od 1,7 miliona dinara. U Srbiji je u toku prošle godine, bar prema broju prijavljenih Poreskoj upravi, tu sumu zaradilo 22.500 ljudi.

Nažalost, zbog neadekvatnog zakonodavstva to se otkriva tek u krivičnim postupcima, ako do njih uopšte i dođe, kao u slučaju direktora Puteva Srbije ili Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji su sa zvaničnom platom od 1.500 do 2.000 eura posjedovali višemilionsku imovinu.

Prije afere niko ih nije pitao odakle im pare jer se nečija imovina ispituje tek po pokretanju krivičnog postupka.

Različito u EU

Direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kaže da se tako ne radi u zemljama Evropske unije.

“Ako neko primeti naglu promenu nečijeg imovnog stanja, poreski službenik to odmah upoređuje sa primanjima i proverava da li je stečena legalnim tokovima”.

“Tako poreski obveznik Francuske sa niskim primanjima ne bi bio iznenađen ukoliko bi mu se na vratima stana pojavio poreznik da proveri od kojih para je kupio luksuzni automobil”, navodi Nenadić.

Izvor: Agencije