Za ‘Saab’ još ima nade

Victor Muller: Inicirao, navodno, razgovore s turskom vladom (AP)

Interesovanje za bankrotiralu švedsku fabriku automobila “Saab” ili neke njene dijelove izrazilo je nekoliko potencijalnih kupaca, saopćili su prinudni upravnici firme.

Prinudni upravnici su takođe kazali kako postoji nada da će biti postignut dogovor koji će omogućiti nastavak nekih aktivnosti “Saaba”.

Njemački časopis Auto motor und sport objavio je, pozivajući se na izvore bliske rukovodstu “Saaba”, da švedska fabrika pregovara o spasenju sa vladom Turske, dok švedski list Dagens industry prenosi da bi za kupovinu “Saaba” mogla da bude zainteresovana jedna od najvećih indijskih fabrika automobila.

Razgovori s turskom vladu koji se, navodno, nalaze u veoma ranoj fazi, prema njemačkom časopisu, inicirao je Victor Muller čelnik holandske kompanije “Swedish Automobile” koja je vlasnik “Saaba”.

O zainteresovanosti turske vlade za “Saab” ranije je informisala švedska televizija SVT.

Turski ministar industrije Nihat Ergun, međutim, prošle nedjelje je negirao tu zainteresovanost, prenijela je novinska agencija Rojters.

Zaustavljena proizvodnja

Švedski sud u decembru je proglasio bankrot “Saaba”.

Kompanija je još u aprilu zaustavila proizvodnju jer su kooperanti obustavili isporuke zbog neplaćenih računa.

Firma “Swedish Automobile” kupila je 2010. posrnuli “Saab” za 400 miliona dolara od američke kompanije “General Motors” (GM).

U oktobru 2011. “Swedish Automobile” je postigla preliminirni dogovor da fabriku preuzmu dve firme iz Narodne Republike Kine.

Međutim taj dogovor je propao, jer je nailazio na niz prepreka, uključujući i otpor GM.

Izvor: Agencije