Najmoćnije žene svjetskog biznisa u 2011.

Guler Sabanci (desno) u društvu Picassovog unuka Bernarda Ruisa Picassa i unuke Almine Picasso (EPA)

Stručni žiri britanskog Financial Timesa sastavio je godišnju listu 50 najuspješnijih žena u poslovnom svijetu 2011. godine, nagrađujući korporativnu hrabrost i odvažnost direktorica.

Irene Rosenfeld, direktorica američke prehrambene grupacije Kraft Foods, najmoćnija je poslovna žena svijeta, prema ocjeni FT-a.

Angela Ahrends [EPA]

“Kuda sestra Dong prođe, trava ne raste”, ovako opisuju Dong Mingzhu, 57-godišnju direktoricu Gree Electric, najvećeg kineskog proizvođača klima uređaja.

Njena autobiografija Regretless Pursuit, u kojoj opisuje put od prodavačice do osvajanja korporativnog trona, kineski je bestseler.

Dong smatra da se kineska ekonomija mora investicijama pomaknuti iz pozicije “made in China” do “created in China”.

Pod petogodišnjim upravljanjem Angele Ahrendts britanska kompanija Burberry udvostručila je prihode.

Njihovi luksuzni proizvodi pokazali su iznimnu otpornost na krizu, pa ne čudi što je među deset najmoćnijih poslovnih žena svijeta Angela Ahrendts na osmom mjestu.

Ova uspješna poslovna žena vrlo je predana porodičnom životu i isto očekuje od svojih saradnika, “da vikende ne provode na poslu, nego kući, stvarajući divne porodice”.

Deveto i deseto mjesto drže Yoshiko Shinohara i Chanda Kochhar.

Prva je 77-godišnja Japanka, koja je donijela u svoju državu koncept privremenog zapošljavanja, a druga je indijska bankarica.

Izvor: Agencije