Francuska smanjila suvereni dug

Francuska vlada je u novembru objavila plan štednje i dodatni priliv u budžet (EPA)

Francuska je u trećem ovogodišnjem tromesječju smanjila suvereni dug za 3,6 milijardi eura, na 1.688 milijardi eura, ili 85,3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), objavila je nacionalna agencija za statistiku Insee.

Na kraju drugog kvartala dug Francuske je iznosio 1.692 milijardi eura, ili 86,2 posto BDP-a, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Međunarodne rejting agencije Standard & Poor's i Fitch su upozorile da bi Francuska mogla ostati  bez vrhunskog rejtinga AAA.

Suvereni dug druge po snazi ekonomije zone eura je, međutim, porastao na godišnjem nivou, sa 1.575 milijardi eura, ili 82,1 posto BDP-a, koliko je iznosio u trećem kvartalu 2010. godine.

Međunarodne rejting agencije Standard & Poor's i Fitch su upozorile da bi Francuska mogla ostati  bez vrhunskog rejtinga AAA.

S&P je kreditni rejting Francuske stavio na listu za preispitivanje, uz mogućnost korekcije naniže, dok je Fitch potvrdio rejting AAA, uz pogoršanje prognoze na “negativnu”.

Francuska vlada je u novembru objavila plan štednje i dodatni priliv u budžet, kako bi budžetski deficit od 4,5 posto BDP-a u 2012. godini svela na nulu do 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Potrebno je čudo da zadržimo rejting AAA, ali vjerujem da se to može desiti, rekao je šef francuske finansijske regulatorne agencije Jean Pierre Jeunet.

Published On 20 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO