EBRD predviđa rast BDP-a u BiH od 2 posto

EBRD fokusirati na obezbjeđenje više finansijskih sredstava za privatni sektor nego ranije (EPA)

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Libor Krkoška smatra da bi rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u narednoj godini mogao premašiti 2 posto, što je optimističnije od prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

On je rekao da bi ekonomski rast mogao biti i znatno viši ako bude više napretka u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, kao što je Koridor 5c ili projekti u energetskom sektoru.

‘Spremni smo pružiti podršku privatizaciji preostalih velikih državnih preduzeća kako bismo privukli više direktnih stranih investicija u zemlju”, kazao je Krkoška.

Krkoška je najavio da će se EBRD u Bosni i Hercegovini fokusirati na isplatu već odobrenih sredstava za projekte u javnom sektoru, kao i na pripremanje i brzu realizaciju novih projekata u infrastrukturi i sektoru energetike s ciljem ublažavanja ograničenja koja postoje u poslovnom okruženju i pomoći Bosni i Hercegovini da iskoristi svoje konkurentne prednosti.

”Mi smo, također, spremni pružiti podršku privatizaciji preostalih velikih državnih preduzeća kako bismo privukli više direktnih stranih investicija u zemlju”, kazao je Krkoška.

On je naglasio da je efikasna realizacija već dogovorenih projekata za njega najvažniji prioritet za sljedeću godinu i ključni preduslov za finansiranje novih projekata.

Nova tržišta

”U posljednjih nekoliko mjeseci već je postignut određeni napredak, posebno u transportnom sektoru, tako da možemo biti sigurni da ćemo naredne godine vidjeti značajniji napredak u izgradnji Koridora 5c”, naveo je direktor Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini za portal Profitiraj.ba.


Koridor 5c je prioritet

Krkoška je najavio da će se EBRD fokusirati na obezbjeđenje više finansijskih sredstava za privatni sektor nego ranije, a ključni prioriteti bit će podrška domaćim preduzećima u poboljšanju energetske efikasnosti i jačanju izvozne konkurentnosti, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, EBRD pozdravlja fokusiranje na modernizaciju transportne i energetske infrastrukture i rekonstrukciju postrojenja za proizvodnju energije i njihovu zamjenu čišćim i efikasnijim alternativama i spremna je sarađivati kako s domaćim, tako i sa stranim kompanijama i podržati njihov rad tokom ovih teških vremena te da pomogne domaćim preduzećima da se prošire na nova tržišta, podrži priliv direktnih stranih ulaganja.

On je izrazio uvjerenje da će dužnička kriza u eurozoni biti prevaziđena i da će ekonomski oporavak Evropske unije (EU) dati pozitivne rezultate i za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije