Agencija za suzbijanje monopola kaznila Apple

AGCM naredio Appleu da „prekine s nepoštenom poslovnom praksom na trošak potrošača“ (EPA)

Italijanska agencija za suzbijanje monopola kaznila je američku informatičku kompaniju Apple zato što nije primjenjivala pravilo o dvogodišnjoj garanciji na račun prodavača, objavila je ova agencija u utorak.

Prodajna mjesta i internetske stranice Applea „nisu na odgovarajući način obavijestile potrošače o njihovom pravu na besplatnu dvogodišnju tehničku podršku kako je predviđeno zakonom o potrošačima“, saopćila je Agencija za nadzor konkurencije i tržišta (AGCM), a prenosi Hina.

Informacije koje je objavljivao Apple „poticale su potrošače da uz nadoplatu potpišu dodatni ugovor koji dijelom pokriva po zakonu besplatnu garanciju“, ističe agencija koja je naredila Appleu da njenu odluku objavi na svojoj internetskoj stranici.

Apple mora „prekinuti s takvom nepoštenom poslovnom praksom na trošak potrošača“ i obavijestiti AGCM o provedbi njegove odluke.

Apple u roku od 90 dana mora promijeniti uslove prodaje svoje garancije pod nazivom „Apple Care Protection Plan“ umetanjem informacija o dvogodišnjoj osnovnoj, besplatnoj garanciji.

Izvor: Agencije