S&P zaprepastio Mađarsku sniženjem rejtinga

Agencija je takođe kritikovala plan premijera Viktora Orbana da izvrši reformu Mađarske centralne banke (EPA)

Mađarska je u četvrtak reagovala sa zaprepaštenjem na odluku agencije za kreditni rejting Standard & Poor's da snizi rejting te evropske države na takozvani „status smeća“, čime je porastao pritisak na zvaničnu Budimpeštu da sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovori kreditnu liniju za pomoć,prenosi Tanjug.

U saopćenju mađarskog Ministarstva ekonomije se navodi da je “očito” da potez agencije S&P od srijede navečer, koji je uslijedio nakon sličnog sniženja rejtinga te države prošlog mjeseca od strane agencije Moody's, “nije baziran na procjeni mađarske privrede i finansijskog sistema”, javlja AFP.

„Do sniženja rejtinga je došlo uslijed pritiska onih tržišnih učesnika u čijem je interesu jačanje dolarske zone i slabljenje zone eura“, saopćila je vlada u Budimpešti.

Mađarska je članica Evropske unije, ali ne i eurozone.

S&P je u obrazloženju smanjenja rejtinga Mađarske naveo kako taj potez „odražava naše mišljenje da predvidljivost i kredibilitet mađarske ekonomske politike nastavlja slabiti“.

Agencija je takođe kritikovala plan premijera Viktora Orbana da izvrši reformu Mađarske centralne banke, koji „dovodi u pitanje nezavisnost nadzornih institucija i komplicira poslovnu klimu za ulagače“, navodi se u saopćenju.

Iz tog razloga su zvaničnici EU i MMF-a, sa kojima Mađarska pokušava dogovoriti kreditnu liniju u iznosu od 15 do 20 milijardi eura, prošle sedmice iz protesta prekinuli pregovore.

Izvor: Agencije