SAD odobrile integraciju Njemačke berze i NYSE Euronext

Njemačka berza i NYSE moraju nastaviti pružati izvjesne usluge berzi Direct Edge (EPA)

Američka služba za zaštitu konkurencije je odobrila da Njemačka berza (Deutsche Boerse Group) kupi Njujoršku berzu akcija (NYSE Euronext) u okviru sporazuma vrijednog devet milijardi dolara.

Američko ministarstvo pravde je saopćilo da je taj sporazum, koji je objelodanjen u februaru, dobio odobrenje pod uslovom da podružnica Njemačke berze, Međunarodna berza za vrijednosne papire, proda svoj udio od 31,5 posto u četvrtom po veličini berzanskom operateru u SAD-u Direct Edge.

Uprkos tom utuđenju, Njemačka berza i NYSE moraju nastaviti pružati izvjesne usluge berzi Direct Edge, saopćilo je ministarstvo.


NYSE Euronext [EPA]

Tim otuđenjem bi bila zaštićena konkurencija u berzanskom sektoru, a Sjedinjene Američke Države bi konačno odobrile tu mega integraciju.

Integraciju dvaju berzi također trebaju odobriti i regulatori Evropske unije (EU), prenosi Reuters.

U EU je služba za zaštitu konkurencije, poslije višesedmičnih pregovora, jasno stavila do znanja da je uzdržana u pogledu odobravanja objedinjavanja jedne od najvećih svjetskih berzi finansijskih derivata Eurex, čiji je vlasnik Njemačka berza, i londonske berze Liffe, koja je dio NYSE Euronexta, zbog bojazni da bi integrirana berza imala monopol u trgovini derivatima u Evropi.

Obje berze, Njemačka i NYSE Euronext, ranije su saopćile da neće nastaviti s naporima za integraciju ukoliko od njih bude zatraženo da otuđe bilo Eurex, bilo Liffe.

Zvanična odluka Evropske komisije (EK) o integraciji ne očekuje se do januara ili početka februara.

Izvor: Agencije