Italijanske banke uzele kredit od ECB-a

ECB želi ojačati finansije banaka, pogođene dužničkom krizom eurozone, kao i smanjiti prijetnju kreditne krize (EPA)

Najveće italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo iskoristit će sredstva iz povoljnih trogodišnjih zajmova od Evropske centralne banke (ECB) za finansiranje italijanske industrije i kućanstava, kazali su u četvrtak menadžeri te dvije banke za lokalne medije.

„Povećali smo likvidnost uz povoljnu cijenu i usmjerit ćemo je u realnu privredu“, kazao je predsjednik upravnog odbora Intese Sanpaolo Andrea Beltratti u razgovoru za današnje izdanje talijanskog lista Il Sole 24 Ore.

ECB je u srijedu održao prvu u svojoj historiji aukciju zajmova s rokom vraćanja od tri godine na kojoj su se 523 banke zadužile za ogromnih 489 milijardi eura. Ponudom povoljnih zajmova, ECB želi ojačati finansije banaka, pogođene dužničkom krizom eurozone, kao i smanjiti prijetnju kreditne krize.

Više od desetak italijanskih banaka, uključujući UniCredit i Intesu Sanpaolo, uzelo je zajmove u ukupnom iznosu 116 milijardi eura, kazali su izvori za Reuters.

„U ovome trenutku važno je obnoviti uvjete likvidnosti za produktivni sustav, čime bi se pružila potpora kompanijama i kućanstvima“, kazao je izvršni direktor UniCredita Roberto Nicastro za italijansku La Stampu.

Pad zahtjeva

Napomenuo je da nije jednostavno procijeniti u kojoj će mjeri nova likvidnost pomoći smanjiti troškove zaduživanja, ali može bez daljnjeg dovesti do boljih kreditnih uvjeta.

Također je napomenuo da je zabilježen izraziti pad zahtjeva kompanija za kreditima, vjerojatno zato što mnoge među njima nastoje smanjiti zaduživanje.

Osnovom 40,4 milijardi eura bankovnih obveznica s državnim jamstvom koje su italijanske banke iskoristile kao kolateral za ECB-ove zajmove, UniCredit je namakla 7,5 milijardi eura, a Intesa Sanpaolo 12 milijardi eura.

ECB-ovi zajmovi po kamatnoj stopi od jedan posto mogu ublažiti, no ne i otkloniti tenzije vezane uz troškove finansiranja posrednika i posljedično za krajnje dužnike, smatra Beltratti.

„Samo će uz trajno smanjenje razlike među kamatnim stopama biti moguće strukturalno smanjiti cijenu kredita“, poručio je on.

Izvor: Agencije