Tužilaštvo pretreslo sjedište Olympusa

Prema korigiranim podacima za polugodište do kraja septembra, Olympus je poslovao s gubitkom od 414 miliona američkih dolara (AFP)

Japansko tužilaštvo pretreslo je sjedište proizvođača kamera i medicinske opreme Olympus u sklopu istrage o lažiranju poslovnih izvjeizvještaja.

Olympus je pod istragom zbog računovodstvenih metoda kojima je prikrivao gubitke, što je i priznao.

Slučaj je izašao na vidjelo nakon što je bivši izvršni direktor Michael Woodford ustvrdio da je dobio otkaz nakon što je zatražio objašnjenje o isplatama provizija za transakcije spajanja.

U Olympusu su priznali da su u protekla dva desetljeća sakrili gubitke u ukupnom iznosu 1,5 milijardi dolara.

Prošle sedmice je kompanija Tokijskoj berzi u posljednji čas predala ispravljene izvještaje.

Prema korigiranim podacima za polugodište do kraja septembra, Olympus je poslovao s gubitkom od 414 miliona američkih dolara.

Analitičari kažu da inspekcija u sjedištu Olympusa samo nekoliko dana nakon podnošenja izvještaja predstavlja važnu prekretnicu u slučaju.

„Sumnjam da bi Olympus dostavio sve potrebne dokumente koje bi tužitelji zatražili“, rekao je Martin Schulz iz Istraživačkog instituta Fujitsu.

„Činjenica da su im pretresli sjedište mogla bi donijeti obrat u tom slučaju“, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Istražna komisija nije objavila ništa novo jer je i sama kompanija ranije priznala prikrivanje gubitaka koji su u jednom trenu iznosili 1,73 milijarde dolara.

Published On 06 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO