Rast kupovine luksuznih automobila u Kini

Povećanje bogatstva kineskih potrošača podstaklo je potražnju za luksuznim automobilima (EPA)

Kina bi ove godine mogla preteći Njemačku na mjestu drugog najvećeg tržišta luksuznih automobila, na kome sada dominira SAD, zahvaljujući sve većoj tražnji za dvije robne marke koje se bore za lidersku poziciju u toj kategoriji – BMW i Audi.

Broj luksuznih vozila prodatih u Kini najvjerovatnije će porasti 39 posto na 939.000 komada u 2011., čime će nadmašiti brojku od 914.000 vozila koliko će, kako se očekuje, biti isporučeno na njemačkom tržištu.

Prodaja skupih premium automobila mogla bi porasti u Kini 16 posto naredne godine, čime će nadmašiti očekivanu stopu rasta u Njemačkoj od 4,4%.

Najveći svjetski proizvođači luksuznih automobila, BMW, Daimlerova filijala Mercedses-Benz i Volkswagenova podružnica Audi, najviše računaju na rast prodaje u Kini i SAD-u u narednoj godini, budući da ekonomisti Barkleya procjenjuju da će Evropa biti u recesiji u prvoj polovini 2012.

Njemačko tržište automobila, najveće u Evropi, najvjerovatnije neće rasti naredne godine, pošto dužnička kriza podriva potrošačko povjerenje, procijenilo je ovog mjeseca udruženje autoindustrije VDA.

Rekordna prodaja

Povećanje bogatstva kineskih potrošača, kako se navodi, podstaklo je tražnju za luksuznim automobilima, premda se ukupno autotržište postepeno hladi.

Kompanija Audi, lider prodaje luksuznih kola u Kini, očekuje da će zahvaljujući tom tržištu ostvariti cilj i nadmašiti BMW na mjestu svjetskog lidera u prodaji skupih vozila u 2015. godni. Audi je prestigao grupu Daimler ove godine na drugom mjestu globalnog prodavca luksuznih vozila.

Sva tri proizvođača luksuznih automobila zabilježila su rekordnu prodaju u Kini u novembru. Audi je skočio za 69% u odnosu na prošlu godinu, BMW za 9,8, a Mercedes 24 procenta. Evropska prodaja vozila minulog mjeseca smanjena je tri procenta.

Audijeva 11-mjesečna prodaja u Kini, najvećem tržištu četverotočkaša na svijetu, povećana je 35 posto, na blizu 83.000 komada, BMW je do novembra povećao isporuke 40%, na blizu 200.600, a Mercedes 31%, na blizu 170.000 komada.

U nastojanju da povećaju rast u Kini, BMW, Daimler i Audi planiraju ograničiti broj dana odmora, drugu godinu zaredom. BMW i Mercedes-Benz će zatvoriti većinu tvornica samo na jednu sedmicu između katoličkog Božića i Nove godine, a Audi planira obustavljanje proizvodnje u evropskim pogonima na dvije sedmice.

Uspjeh Lexusa

Prema procjenama analitičara, u Kini će se 2012. prodati oko 1,09 miliona luksuznih automobila, od Audija do Bentleya, a u Njemačkoj 954.000. Na kineskom tržištu kupcima skupih kola na raspolaganju je 21 robna marka.

U SAD, najvećem tržištu luksuznih automobila, isporuke će najvjerovatnije porasti 18%, na 1,65 miliona komada, budući da se tražnja oporavlja u odnosu na ranije projektovani rast od 1,4%.

Procjenjuje se da će izdvajanja za luksuznom robom u Kini dostići nivo od 14 milijardi dolara u 2011., 82 odsto više nego 2005.

Da bi podstakli potražnju, dileri BMW-a i Mercedesa prošlog mjeseca su u Kini ponudili popuste koji dostižu i do 39 odsto (Mercedes) i 15 procenata (BMW), prema podacima Autodata.

Njemačke autokompanije također pokušavaju slijediti uspjeh Toyotinog branda Lexus, koji je lider američke prodaje u segmentu premium vozila.

Izvor: Agencije